Met een reünie voor zo’n honderdvijftig leden en oud-leden opende de Zweefvliegclub Eindhovense Studenten (ZES) afgelopen maart zijn lustrumjaar. Maar ook al bestaat de vereniging al een halve eeuw: “Veel mensen weten nog altijd niet dat je tijdens je studie kunt leren vliegen”, weet Seth Brussaard van de ZES, universitair docent bij Technische Natuurkunde. “Voor veel mensen is vliegen een droom en vaak blíjft het dat helaas ook.”
Vanuit die gedachte ontstond het thema voor het lustrumsymposium, meteen ook aanhakend op de wervingscampagne rond dromen van de TU/e. Op het programma staan verschillende sprekers die volgens Brussaard, ieder op hun eigen manier, werk hebben gemaakt van hun dromen, “ondanks de obstakels die anderen vooral zagen”.
Op het programma staat onder meer een lezing van PAL-V, dat een ‘vliegende auto’ ontwikkelt. “Het is een soort helikopter die zowel op de weg als in de lucht is toegestaan”, beschrijft Brussaard. “Als je er goed over nadenkt, zeg je misschien: dat is nooit haalbaar, daar zal nooit een markt voor zijn. Maar zij zijn een heel eind op weg.” Hetzelfde geldt volgens de ZES’er voor SpaceX, dat ook een lezing verzorgt, dat commerciële ruimtevluchten wil gaan aanbieden.
Verder zijn er lezingen van Ampyx Power, een bedrijf dat windenergie wil winnen door een soort zweefvliegtuig op te laten als een vlieger. Brussaard: “Een windmolen lijkt eenvoudiger, maar zo’n zweefvliegtuig kan veel hoger, waar het veel harder waait en meer energie te winnen valt. Bovendien vinden veel mensen windmolens in het landschap gewoon niet mooi.”
Daarnaast zijn er volgens Brussaard sprekers die praten over technologische ontwikkelingen in het zweefvliegen en is er een presentatie van Solar Team Eindhoven, dat onlangs in Australië de World Solar Challenge won.
In het Auditorium is in de middagpauze een kleine markt met stands van diverse bedrijven. In de markthal van MetaForum stelt de ZES intussen een aantal zweefvliegen tentoon - van een kist uit eind jaren vijftig tot het meest moderne toestel dat de club in zijn vloot heeft.
Het symposium is op 22 november van 09.00 tot 18.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium. De voertaal is Engels. Deelname is gratis voor studenten, andere belangstellenden betalen vijftien euro (inclusief drankjes). De lunch kost tien euro. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de site.
Discussie