Foto | Hennie Keeris/Foto Buro Brabant

Nieuw lab voor onderzoek zonnecellen

Volgende week woensdag, 27 november, neemt de TU/e op de High Tech Campus Eindhoven een nieuwe testfaciliteit in gebruik. Het lab, dat grensverleggend onderzoek aan dunne-zonnecellen mogelijk maakt, bevat een hoge resolutie transmissie-elektronenmicroscoop die bestanddelen van zonnecellen atoom voor atoom kan bestuderen.

Dunne-film zonnecellen bestaan uit opeengestapelde lagen van verschillende materialen. De efficiëntie van zo’n zonnecel wordt in grote mate bepaald door de eigenschappen van de grensvlakken tussen de verschillende lagen. Om de eigenschappen op de nanoschaal beter te kunnen beheersen, willen de onderzoekers de materialen en grensvlakken atoom voor atoom kunnen bestuderen.

De nieuwe transmissie-elektronenmicroscoop (TEM), geleverd door het bedrijf JEOL, heeft een zodanig hoge resolutie dat het individuele atomen van elkaar kan onderscheiden. Daarnaast is op deze TEM een extra techniek geïnstalleerd, EDS (Energy-Dispersive x-ray Spectroscopy) genaamd. De extra grote EDS-detector op dit specifieke systeem maakt het mogelijk om op atomaire schaal te bepalen om welke soort elementen het gaat.

De nieuwe elektronenmicroscoop heeft nog een ander groot voordeel ten opzichte van oudere versies. Omdat deze bij lagere versnelspanningen kan werken, is de microscoop ook bruikbaar om brozere materialen te bestuderen. Dat is onder andere interessant voor zonnecellen die bestaan uit organische moleculen, polymeren en grafeen.

De nieuwe testfaciliteit is fysiek gehuisvest op de Eindhovense High Tech Campus bij Philips Innovation Services, omdat Philips de benodigde kennis en ervaring heeft om de TEM te bedienen. Onderzoekers van de TU/e en Solliance kunnen profiteren van deze expertise terwijl Philips-experts de TEM kunnen gebruiken voor hun eigen dienstverlening. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige kennis, kunde en faciliteiten in wat inmiddels is uitgegroeid tot dé solar-regio van Nederland.

De ongeveer twee miljoen euro kostende TEM is gefinancierd door de provincie Noord-Brabant in het kader van Solliance. In Solliance hebben de  TU/e, TNO, Holst Centre, ECN, imec en Forschungszentrum Jülich de activiteiten voor onderzoek en ontwikkeling op het terrein van dunne-filmzonnecellen in een samenwerkingsverband ondergebracht. Met de plaatsing op de High Tech Campus staat de nieuwe TEM naast het gebouw in aanbouw voor Solliance. In dit gebouw zullen onder andere  pilot productielijnen voor dunne-filmzonnecellen worden opgezet.

(Bron: Persteam TU/e)

Deel dit artikel