Aanschuiven bij het Nayadehuis. Foto | Rien Meulman

Aanschuiven bij het Nayadehuis

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: aanschuiven bij het Nayadehuis.

Rijd je de Nassaustraat in Eindhoven in, dan zie je al snel links een huis met  uithangbordje met zeemeermin. Het karakteristieke pand van de Eindhovense Studenten Zwem en Waterpolo Vereniging Nayade is gebouwd in de jaren twintig en sinds 1971 het verenigingshuis. Het telt nu elf bewoners - vijftien als je de kippen meerekent.

Wie wonen hier?
RH, VB, PH, JH, RN, TK, AB, PV, PN, ML en SM. De bewoners -vijf TU/e-studenten, vijf Fontys-studenten en een student van Tilburg University- zijn gewend heel veel afkortingen te gebruiken. Ook voor elkaars namen. “Handig op de Whatsapp.”  De meesten doen aan waterpolo, enkele zwemmen. Belangrijke bewoners en de grote trots van het huis zijn de vier kippen: Kipkerrie, Kipsaté, Kipmadras en McChicken. Geregeld hebben de elf studenten dan ook verse eitjes.

Moet je Nayade-lid zijn om in jullie huis te komen?
“Het liefst wel, maar het hoeft niet per se”, vertelt huisoudste ‘RH’, ofwel Rick van den Homberg. “We streven ernaar, maar als er genoeg Nayade-leden in zitten, kan er ook wel eens een niet-lid bij komen.”

Recept: kip-kerrieschotel, bereid door Pedro Németh en Martijn Leenders (voor zeven personen)

Kook 1 kilo Basmatirijst in een pan.
Snijd de kipfilet (ook ongeveer 1 kilo) en bak die vervolgens in een grote wok.
Snijd ondertussen champignons, paprika, ananas, prei, ui en knoflook en doe die erbij in de wok als de kip is aangebakken.
Voeg daar kerriekruiden aan toe.
Dien de rijst apart op.

Nagerecht
Voor iedereen een Danoontje-variant. Gewoon te koop in de winkel.

Welke huisregels zijn er?
Het barst van de regels en tradities in het Nayadehuis. Voor het eten, het poetsen en het doen van de afwas. Zelfs tijdens het toeptoernooi dat binnenkort wordt gehouden, gelden heel veel regels. Voor het eten is een systeem opgezet met zogeheten kokspalen. Kook je, dan krijg je er een paal bij. Mee-eten kost je een paal. Heb je te weinig palen, dan mag je niet meer mee-eten. Net zolang tot je vaak genoeg gekookt hebt en weer in de plus staat. De palen van de ‘eikels’ (de vertrekkende bewoners) worden verdeeld. Het eten moet op bepaalde dagen stipt om 18.00 uur klaar zijn. En altijd moet er 150 gram vlees per persoon worden gekookt, 200 gram groente en 100 gram rijst. Het toetje moet ‘minimaal vanillevla’ zijn. Het mag allemaal niet meer dan drie euro kosten. Ook het poetsen loopt volgens schema. En ben je je poetsplicht niet op tijd nagekomen, dan kun je verwachten dat er ’s nachts op je deur wordt geklopt (‘gestampt’).  

Hebben jullie een specialiteit op culinair gebied?
Grinnikend wordt de ‘pasta rode saus’ genoemd. “Eigenlijk vooral omdat het not done is. We hebben wel eens geprobeerd om het zoveel mogelijk dagen achter elkaar te eten”, vertelt Vivian van der Burgt, alias VB. Sharí Mocking (“jaja, SM”) wil ook de lasagne met shoarma niet onvermeld laten. “Die heb ik nog op weinig andere plekken gezien.”

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel