Aanschuiven bij Huize Schrael. Foto | Bart van Overbeeke

Aanschuiven bij Huize Schrael

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: aanschuiven bij Huize Schrael

Er wonen acht studenten in Huize Schrael aan de Boutenslaan 14: 1x Design Academy ,1x EE, 1x TN, 1x BMT, 4x W. Ieder heeft twee kamers, een badkamer en minstens één balkon. Huur gemiddeld 400 euro waar 44 euro huursubsidie van af mag.

Wat is Huize Schrael voor een huis?
Eigenlijk is Huize Schrael een studentenhuis in oprichting. Ongeveer een jaar geleden besloten de bewoners er werk van te maken. Ze hadden een huiswapen gevonden, hingen dat pontificaal in de woonkamer, schreven zich in voor de verkiezing van het studentenhuis van het jaar -ze schopten het tot de top 6- en organiseerden cocktailavonden. Onder andere. Sinds vorige week dragen de bewoners een huisvest waarop het wapen en naam van het huis geborduurd staan. Geen half werk.

Hoe komt Huize Schrael aan zijn bewoners?
Het is een flat van Vestide en deze studentenhuisvester bepaalt wie er inkomt. Geen kijkavonden dus. De aankomende bewoners kunnen op basis van wachtlijst wel kiezen. Voor Daan was het bij het opendoen van de deur al duidelijk; “hier wil ik graag wonen”.
Er iemand uitwerken gaat dus ook niet. Dat zou heel officieel via Vestide moeten gaan, met gegronde redenen. Is nog nooit gebeurd.

Wie kookt wanneer en waarom?
Wie tijd en zin heeft, stuurt een wappje dat hij/zij kookt. Ieder heeft zijn specialiteit. Rokus maakt pastasalade, Vincent zet je een bloemkoolovenschotel voor, Huub maakt boontjes met hamburger en gebakken aardappeltjes, Daan is goed in rijst “en wat ik daarbij maak” en bij Bart moet je wezen voor een tortila-ovenschotel. Maar favoriet is de pizza van Lieke met artisjok en geroosterde paprika op een zelfgemaakte bodem. Die maakt ze helaas niet vaak genoeg naar de smaak van haar huisgenoten “omdat het heel veel werk is”.

Recept: kip in sinaasappelsaus met rijst en broccoli

Lieke de Cock - what’s in a name? - maakt kip in sinaasappelsaus met rijst en broccoli.

Bak in een pan blokjes kip in boter.

Bak in een tweede pan 2 gesneden uien en 400 gram champignons. Maak er daarna een roux met bloem en een liter sinaasappelsap en twee kippenbouillonblokjes mee.

Doe hier nog zilveruitjes bij en twee in stukjes gesneden sinaasappels en een scheut koffiemelk.

Voeg inhoud van de twee pannen samen.

Kook in een derde pan witte rijst.

Kook in een vierde pan een kilo broccoli.

Opmerking; wat de naam je ook te denken mag geven; in Huize Schrael wordt goed gekookt: vers, veel groente en weinig pakjes.

Hoe zitten ze erbij?
Meestal eten ze op de bank voor de tv, kijkend naar Blokken (op de Belg), Lingo en DWDD. Maar gezelliger vinden ze het eigenlijk allemaal om aan tafel te eten, zoals vanavond. De gesprekken gaan dan vaak over de vriendinnetjes van Bart *bloost, kijkt weg en geeft geen commentaar*. En altijd een tafelkleed!

Lijfspreuk?
Huize Schrael is fucking puberaal.

Huisregels?
In dit huis mag alles en niets hoeft, behalve je troep opruimen. Je krijgt vijf euro boete als je je weektaak niet doet. Afwassen doet degene die het potje dobbelen (mex) verliest na het eten. Dat vindt iedereen eerlijk.

Tot slot?
Nee, de hilarische anekdote van Bart hoe hij Lieke aan het schrikken maakte nadat zij net Rokus haar eerste kusje had gegeven op een Natuurkundeborrel, komt niet in Cursor!

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel