
- Student , Campus
- 12/08/2014
GGD gaat BMT’ers checken op tuberculose
Bij een buitenlandse student die het afgelopen half jaar aan de faculteit Biomedische Technologie een afstudeeropdracht uitvoerde, is tuberculose vastgesteld. Het betreft mogelijk een besmettelijke vorm. De GGD Brabant-Zuidoost gaat daarom een contactonderzoek uitvoeren bij personen die intensief contact hadden met de patiënt. Daar zitten ook zo’n twintig medewerkers en studenten van BMT bij.
Gistermiddag ontvingen twintig medewerkers en studenten die tot de zogeheten eerste ring van mogelijk besmette personen behoren, ieder een mail van het bestuur van BMT en de GGD-arts die belast is met het onderzoek. Hierin werd meegedeeld dat zij tot de risicogroep behoren en dat de GGD Brabant-Zuidoost ze binnenkort zal onderzoeken op eventuele besmetting.
Deze middag was er voor die groep al een informatiebijeenkomst op de faculteit, waarbij al meer dan de helft van hen aanwezig was. Volgens Sagitta Peters, plaatsvervangend directeur bedrijfsvoering van BMT, was er bij sommige aanwezigen wel enige ongerustheid, maar was er zeker geen sprake van paniek.
Naast de voorlichting voor deze groep kregen ook alle andere medewerkers van BMT een mail waarin de situatie werd toegelicht. Volgens Peters zijn er nog niet veel reacties gekomen op die mail. Dat kan volgens haar mede te maken hebben met de vakantieperiode.
De personen uit de eerste ring krijgen van de GGD ook nog een brief op hun thuisadres. Peters verwacht dat het onderzoek snel zal beginnen, maar weet niet de precieze startdatum. Dat bepaalt volgens haar de GGD. Indien in de eerste groep geen besmettingen worden gevonden, is volgens de GGD verder onderzoek niet nodig. Als in de eerste ring wel besmettingen worden gevonden, wordt het contactonderzoek uitgebreid naar mensen die minder intensief contact hadden met de patiënt; de zogeheten tweede ring. Ook deze personen zullen daarvan dan persoonlijk bericht krijgen.
De zieke student is een buitenlandse masterstudent die circa een half jaar geleden tijdelijk naar de TU/e is gekomen om een afstudeerwerk te doen. Hij heeft geen vakken gevolgd in Eindhoven, maar alleen gewerkt aan de afstudeeropdracht, die formeel al gereed is. In de zomermaanden ontwikkelde hij ziektesymptomen en vorige week is hij in Nederland opgenomen in het ziekenhuis. Zijn moeder is overgekomen om hem bij te staan en zijn behandeling lijkt aan te slaan. Om zijn privacy te garanderen is besloten om de identiteit van de student en zijn land van herkomst niet bekend te maken.
In de betreffende mail wordt ook nog vermeld dat slechts tien procent van de mensen die besmet raken met de tbc-bacterie, de ziekte ooit ook zal ontwikkelen. Wanneer iemand besmet blijkt, duurt het nog minstens vier tot zes maanden voordat de ziekte zich kan ontwikkelen en klachten kunnen ontstaan. Met medicijnen is tuberculose tegenwoordig goed te behandelen.
Discussie