Foto | Bart van Eijden

Geen oliebollen, maar dumplings

Met onder meer een cursus dumplings maken, een woordraadspel en een uitgebreid diner vierden honderdvijftig studenten, oud-studenten en promovendi zaterdag het Chinees Nieuwjaar. Hierdoor konden niet-Chinese studenten kennis maken met de belangrijkste feestdag van het Aziatische land en Chinese studenten kwamen in contact met internationale studenten. Dat gebeurt nu nog vrij weinig.

Eigenlijk vond het Chinees Nieuwjaar eind januari al plaats. “Maar omdat veel Chinese studenten toen in China zaten en omdat het tentamentijd was, vieren we het nu pas”, vertelt Anqi Li, bestuurslid van de internationale studentenvereniging Cosmos, in een afgeladen zaaltje van Chinees restaurant Umi Kaiseki. Het is de eerste keer dat Cosmos het Chinees Nieuwjaar viert, en ze doen dit in samenwerking met de Association of Chinese Students and Scholars in Eindhoven (ACSSE).

Het is tijdens het Chinees Nieuwjaar traditie om met de hele familie dumplings te maken, vandaar dat de niet-Chinese deelnemers een snelcursus krijgen. Zo'n twintig studenten uit onder meer Maleisië, Kazachstan, Mexico, Frankrijk en Duitsland leren hoe ze een mengsel van Chinese kool en varkensvlees tot deegpakketjes moeten vouwen. Tsvetina Kirova, Fontys-studente Informatica: “In Bulgarije hebben we een soortgelijk gerecht dus voor mij is het niet zo moeilijk.”Geen oliebollen, maar dumplings

Terwijl de niet-Chinese deelnemers druk in de weer zijn met de dumplings, stroomt het zaaltje vol met Chinezen. TU/e-promovendi Wang Miao, Shihuan Zou (Electrical Engineering), Shuli Wang (Werktuigbouwkunde) en hun werkende vriendin Ruizhi zijn vooral gekomen om andere mensen te leren kennen. Zou: "Nieuwjaar hebben we al met onze familie gevierd. Het blijkt soms best lastig om nieuwe personen te ontmoeten.”

Omdat de groep Chinezen veel groter is dan het groepje van ongeveer dertig niet-Chinese studenten, gaat het beoogde mixen niet meteen vanzelf. Maar tijdens de zogeheten guessing games, waarbij de ene kandidaat een woord moeten omschrijven en de andere het moet raden, komt de stemming erin. Vooral het optreden van de Maleisische masterstudente Mechanical Engineering Sheryl Latif en een Chinese student leidt tot hilariteit. “Oh, you’re so bad”, verzucht Latif quasi-serieus wanneer haar spelgenoot antwoordt dat frietjes een typische bioscoopsnack zijn.

Anqi Li: “Chinese studenten zijn vaak verlegen, ze zijn bang dat hun Engels niet goed genoeg is. Daar komt bij dat Chinezen een afwijkende entertainmentcultuur hebben.” Yan Li, TU/e-promovendus en voorzitter van de ACSSE, beaamt dit: “Chinese studenten komen graag samen om met z’n allen te eten. Op stap gaan om te drinken, zoals de meeste andere studenten doen, zijn ze niet gewend. Het gevolg is dat veel Chinese studenten niet de mogelijkheid hebben om echt in contact te raken met andere studenten.”

De Nederlandse Julie Hornix (net afgestudeerd bij Industrial Design) en Rhys Duindam (docent bij Industrial Design) zijn in ieder geval enthousiast over het contact met de Chinese aanwezigen. Duindam: “Afgelopen zomer maakten we een studiereis naar China. Het voelt hier bijna als daar. Het volume, de chaos, het enthousiasme; geweldig.”

Deel dit artikel