TU/e niet in top 100 universiteiten met beste reputatie

Vier Nederlandse universiteiten staan in de World Reputation Rankings. Delft staat op plek 42 en de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht staan tussen plek 71 en 90. De TU/e valt buiten de top 100.

De World Reputation Rankings is afgeleid van de jaarlijkse Times Higher Education-ranglijst van beste universiteiten ter wereld, waarin niet alleen wetenschappelijke impact en andere ‘feiten’ meewegen, maar ook de reputatie van universiteiten onder zestigduizend geënquêteerde wetenschappers.

Zo goed als alle Nederlandse universiteiten staan in de gewone lijst en acht zelfs in de top honderd, maar hun reputatie blijkt iets minder goed. Slechts vier halen op dat gebied de top honderd. Delft stijgt naar de 42ste plek, zoals ook de UvA iets hoger scoort. Wageningen stond vorig jaar nog net bij de beste honderd, maar nu niet meer. De TU Delft stijgt in de jaarlijkse populariteitsranglijst van het tijdschrift Times Higher Education en behoort nu tot de vijftig universiteiten met de beste reputatie van de wereld.

Helemaal bovenaan prijkt Harvard, gevolgd door het Massachusetts Institute of Technology. Stanford klimt naar de derde plek, terwijl Cambridge en Oxford op vier en vijf eindigen, als enige niet-Amerikaanse universiteiten in de top tien.

“Nederland verliest terrein”, stelt Phil Baty, maker van de ranglijsten. Maar gelet op zijn omvang doet Nederland het volgens hem nog altijd goed. “Een land als Canada telt twee keer zoveel inwoners, maar toch heeft Nederland meer universiteiten in de top honderd.”

De nu gepubliceerde reputatielijst beperkt zich tot een top-100.

Hoe de ranglijst tot stand komt en hoe de reputatie wordt 'gemeten' kun je onder meer lezen op de website van de VSNU.

THE WRR 2014

THE WRR 2013   

Institution name

Country / Region

42

51-60

Delft University of Technology

Netherlands

71-80

81-90

University of Amsterdam

Netherlands

81-90

61-70

Leiden University

Netherlands

81-90

81-90

Utrecht University

Netherlands

Bron:

www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/

Deel dit artikel