Huizen- en Disputenrace 2014. Foto | Bart van Eijden

De boot in bij Thêta

Onder het genot van een biertje toekijken hoe je huis- en dispuutsgenoten letterlijk en figuurlijk de boot ingaan. Dat kon gisteravond tijdens de jaarlijkse Huizen- en Disputenrace van roeivereniging Thêta. Driehonderd mensen, zowel Thêtanen als ‘externen’, kwamen op het evenement af. Terwijl er aan de waterkant gerelaxt werd, werd op het Eindhovensch Kanaal gezwoegd en geklungeld.

Na een dag van buien is woensdagavond een voorzichtig zonnetje doorgebroken. Bij de roeiloods van Thêta aan het Eindhovensch Kanaal is de sfeer ontspannen. Er klinkt een muziekje, her en der staan fat boys en loungebanken en op de barbecue liggen hamburgers. Groepjes in dispuutskleding staan bier te drinken langs de waterkant.

Ondertussen nemen op het water tweeënveertig teams van huis- en dispuutsgenoten het tegen elkaar op. Tijdens heats van een half uur roeien zes teams naar de start waarna er in tweetallen geracet wordt. Op het ‘stuurtje’ na bestaan de meeste teams uit onervaren roeiers. Die roeien volgens de regels van het boordroeien wat inhoudt dat elke roeier één riem heeft. “Bij boordroeien moeten benen, rug en armen zo gelijk mogelijk zijn”, aldus Anne de Jager (Bouwkunde) van het organiserende damesdispuut Animo. “Maar dat gaat vaak mis. Daarom wordt er ook maar 250 meter geroeid.”Ondanks de korte afstand en de instructies verloopt de race niet voor iedereen even vlekkeloos. Sommige teams raken halverwege de slag kwijt, anderen belanden in het riet. In één boot beweegt de ene helft van de vrouwelijke bemanning naar voren terwijl de andere helft naar achter gaat. “Het was in ieder geval leuk dat ze er waren”, klinkt door de microfoon van de commentator.Bij de aanlegplaats is het ondertussen een behoorlijke chaos. Een dame van Animo probeert met behulp van een megafoon een boot naar de kant te manoeuvreren: “Jullie moeten klapjes geven!” Even verderop is een dispuut van Demos hopeloos verstrikt geraakt in het riet.

Vanaf de kant schreeuwen Yorick van der Horst (Sustainable Innovation ) en Auke van der Grinten (Industrial Design) van dispuut Camelot Excalibur de gemengde boot van hun mede-dispuutsleden en vrouwendispuut Iphigeneia toe. “En ho! En ho! Pak ‘m erop!” Hun team doet het opvallend goed. Van der Horst roeide vorig jaar nog mee, maar houdt het dit jaar voor gezien. “Het is vooral vervelend dat je zo lang op een houten bankje moet zitten terwijl de race zelf nog geen minuut duurt.”

Jill Vervoort (Bouwkunde) deed dit jaar mee met haar huisgenoten uit de Hendrik Casimirstraat. Na afloop van de race is ze relatief tevreden. “Het is vooral lastig om de slag vast te houden. We hadden een goede start, maar in de laatste meters ging het toch nog mis.”Het verschil tussen ‘externen’ en Thêta-roeiers wordt pijnlijk duidelijk als acht roeiers van Rhetoricadispuut Tau nét niet worden ingemaakt door een groepje van vier Thêtanen waaronder de commentator die tijdens de race onverstoord in zijn microfoon blijft praten. Overigens is dat de enige gemengde race van de avond. De Thêta-leden nemen het later op de avond in een aparte competitie tegen elkaar op.

Deel dit artikel