Aanschuiven bij Gabriël Metsulaan 10. Foto | Bart van Overbeeke

Aanschuiven bij Gabriël Metsulaan 10

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: Huize Gabriël Metsulaan 10.

Wat is het voor een huis?
Huize Gabriël Metsulaan 10 is één van de twee dispuutshuizen van Pegasus, een herendispuut van studentenvereniging SSRE. Diens leden kennen het huis onder een andere naam, maar dat verhaal willen de vijf mannen niet naar buiten brengen. Pas sinds drie jaar is het een dispuutshuis en tradities moeten daarom nog geboren worden. Culinaire gewoonten zijn er om het eten heen: één persoon doet boodschappen, eentje kookt en de rest ruimt op. Verder, zoals bij veel herenhuizen: beter te veel dan te weinig.

Hoe kom je erin?
Dat beslissen niet de huisgnoten alleen, maar het hele dispuut. Er wordt meteen gekeken of een potentiële huisgenoot ook bij het dispuut past. Maar dan ben je nog niet klaar; je moet je huissleutel nog verdienen. Hoe dan? Dat wordt steeds op het moment zelf beslist. Zo heeft Guus Nabbe (Fontys Toegepaste Psychologie) dat gedaan door een zwerver te versieren met een biertje. “Ik heb eigenlijk mijn dak verdiend door een dakloze, die zo ook weer een dak had, voor een nachtje dan”, zegt de zolderbewoner.

Recept:Courgettetaart voor vijf personen

De ‘courgettetaart van Tobias’ wordt ingezet wanneer er voor een grote groep gekookt moet worden, zoals het dispuut. “Lekker makkelijk, maar toch ietwat bijzonder”, zegt kok en huisoudste Daan van Wely, a.k.a. Tobias en student Technische Natuurkunde.

Snipper twee tot drie uien en twee tenen knoflook, schaaf plakjes van ongeveer drie courgettes en snijd een kilo kipfilet in blokjes. Bestrijk een grote ovenschaal met boter of olie tegen het aankoeken, waarna je bodem en zijkanten bedekt met bladerdeeg. De schaal gaat een minuut of tien in de oven, totdat het bladerdeeg bruin is. Terwijl de schaal in de oven staat, bak je eerst de uien, dan de kip tot die gaar is, en de courgette in een grote wokpan. Strooi tenslotte nog een half tot heel zakje geraspte kaas en wat tijm er doorheen. Intussen is het bladerdeeg mooi bruin geworden, dus kan het geheel in de schaal. Nog even in de oven en hoppa, je hebt een heerlijk maar simpel gerecht.

Zijn er huisregels?
“Die hebben we eigenlijk nog niet zo veel, maar dat ontstaat vast door de jaren heen”, zegt Arne Barkema (Technische Bedrijfskunde). Je helpt in ieder geval mee met het eten en voert je taken uit. Zo niet, dan kun je wel eens een combinatie van bloem en water over je heen krijgen in je slaap. Sinds kort hoeven de heren niet meer te poetsen, want schoonmaakster Betsie komt elke week. Het is dan ook een van de netste studentenhuizen die Cursor heeft gezien (los van Arne zijn kamer, waar je niet doorheen kunt lopen).

Verder zit je alleen op je eigen kamer om te studeren, maar je gaat er geen televisie kijken. Dat doe je samen in ruime woonkamer. Maar als je daar te lang zit, en je hebt eigenlijk een deadline, dan word je wel aan het werk gezet door huisgenoten. “Er is veel sociale controle. We helpen elkaar”, zegt Arne.

Wat is het beste verhaal?
Dat moet waarschijnlijk nog komen. “Ik weet eigenlijk niet welke dingen nou echt gebeurd zijn, en welke zijn verzonnen”, peinst Arne. Ook Lars Schilders, kennismaker (aspirant-lid) en student Technische Natuurkunde, is niet overtuigd: “Het verhaal van hoe ik mijn sleutel heb verdiend, is veel te gênant. In ieder geval ben ik ontvoerd en moest ik rare danspasjes en loopjes doen.” De tradities moeten nog ontstaan. Daar komen de mooie verhalen van. Maar voor nu hebben de mannen het fantastisch naar hun zin met samen uitbrakken en chillen in de woonkamer.

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel