archieffoto | Bart van Overbeeke

Thor waagt nieuwe poging met 'grootste Tetris-spel ooit'

Twee jaar na de mislukte poging om het Guinness Book of Records te halen met het 'grootste Tetris-spel' ooit, waagt studievereniging Thor vanaf aanstaande maandag een nieuwe kans. De kans op succes lijkt door weggenomen risico's behoorlijk vergroot.

Wie in 2012 ook al op de TU/e-campus rondliep, zal het zich nog wel herinneren. Hoe de gevel van het Potentiaal-gebouw (duizend vierkante meter) bij duisternis veranderde in een reusachtig Tetris-speelveld. Althans, dat was de bedoeling. Want de poging van studievereniging Thor, om met dit 'grootste Tetris-spel ooit' in het Guinness Book of Records te komen, mislukte jammerlijk. Het raamwerk vol leds, kabels en electronica, waarmee het Tetris-spel werd gesimuleerd, raakte bij de ophanging beschadigd. Van het speelveld was daardoor slechts een deel te zien.

Komende weken, iets meer dan twee jaar na deze domper, onderneemt Thor een nieuwe poging. Dat gebeurt op twee momenten. Aanstaande maandag (1 december) wordt het gerepareerde en verbeterde raamwerk vanaf 9 uur eerst horizontaal 'uitgerold' en daarop getest als Tetris-veld in Forum. Als het raamwerk (3200 leds, 400 meter pvc-buis, 3 kilometer stroomkabel) de test doorstaat, heeft Thor officieel het record al in handen. “We hoeven het veld daarvoor niet verticaal op te hangen”, licht Tom van Nunen van Thor toe. “De markthal is vanwege de beschutting natuurlijk de ideale plek om die recordpoging te doen. We hebben daar geen last van de regen, wind of uitsteeksels waar de bedrading achter kan blijven hangen.”

Als het record in de boeken staat, volgt op 15 december 'deel 2' van Thor's ambitie. Op die dag wordt het raamwerk namelijk met een hijskraan tegen gebouw Potentiaal gehangen. Daarmee leert Thor van twee jaar terug, toen de losse delen van bovenaf werden opgehesen en daarbij beschadigd raakten. Een tweede verbetering vormen de printplaten in het raamwerk, die verpakt zijn in broodtrommels en daarmee beter beschermd zijn dan vorige keer.

Tom verwacht dat het reusachtige Tetris-spel 15 december, bij het invallen van de duisternis werkend te zien is. “We gaan op het parkeerterrein voor Potentiaal een hoek inrichten van waaruit het spel met joysticks te spelen is. Wie een poging wil wagen, is van harte welkom.” Het raamwerk blijft een paar dagen tegen de gevel van Potentiaal hangen.

Thor is met een groepje van zeven studenten al maanden met de voorbereidingen voor het record bezig. Mehmet Aksakal van Thor: “We hebben de groep met opzet klein gehouden, om de kans op fouten zo klein mogelijk te houden.” Even overwoog Thor de reuzen-Tetris ook aan te melden voor het Glow-festival. De vereniging zag hier uiteindelijk vanaf, omdat de voorbereiding daarop parallel liep met de tentamenweek.

Mocht Thor het Guinness Record maandag halen met het 'grootste Tetris-spel ooit', dan scherpt het daarmee het oude record flink aan, van 125 naar 1000 vierkante meter. Het record is realiteit, zodra vier 'lijnen' zijn weggespeeld. Thor moet daarvan foto's, bewegend beeld en een rapport van twee onafhankelijke getuigen aan de jury van Guinness World Records overhandigen.

Wat de volgende uitdaging van Thor wordt, moet de nieuwe generatie maar bepalen, vindt Van Nunen. “Waarschijnlijk geen Tetris meer. Met de verhuizing naar Flux is het bovendien maar zeer de vraag of we het raamwerk daar kunnen opslaan. Bovendien is het lang zo leuk niet om je eigen record te verbeteren.”

Deel dit artikel