
- Student
- 31/10/2014
Het eetkeukentje van Seringenstraat 7 meet krap zes vierkante meter. Hier blijken tien -en als het moet twaalf- mensen bij elkaar aan tafel te passen. Met de oven in bedrijf loopt de temperatuur al snel op tot Griekse waarden. Een glaasje ouzo biedt wat verkoeling.
Wie niet beter weet, verwacht op dit adres van doen te hebben met een kinderdagverblijf. De onlangs witgeschilderde gevel is versierd -als je het zo mag noemen- met een reeks fleurige fantasiefiguren. De bewoners blijken er part noch deel aan te hebben gehad.
TU/e-student Pim Donkers: “We werden op een ochtend wakker van een hoop lawaai. De verhuurder bleek dit huis te hebben uitgekozen voor een kunstproject van de basisschool, hier om de hoek. Nu knijpen veel voorbijgangers hier even in de remmen om de gevel te bewonderen.”
Recept: Grieks op zijn Luuks
‘Luuk’ is Fontys-student Luuk van Driel, de sterkok van het tienkoppige studentencollectief dat Seringenstraat 7 bewoont. Waar zijn huisgenoten volstaan met eenvoudige eenpansgerechten, tovert Luuk in nog geen uur een volwaardig Grieks gerecht op tafel.
Souvlaki-spiesjes
700 gram varkensfilet (voor circa 8 spiesjes) in stukjes van twee bij twee cm snijden
Leg het gesneden vlees in een bakje marinade, bestaande uit vier eetlepels olijfolie, een theelepel tijm, een eetlepel fijngesneden verse munt, het sap van halve citroen, zout en peper. Rijg het vlees aan een spies met teentjes knoflook en laurierblad. In de oven braden.
Gyros
Snijd een kilo varkensvlees in reepjes en bak deze gaar met gyroskruiden.
Tzatziki-saus voor over het vlees
Turkse of Griekse yoghurt (tweederde) mengen met mayonaise (eenderde deel). Een fijngesneden komkommer, sap uit een citroen, hele bol knoflook (fijngesneden), beetje dille, zout en peper.
Krieltjes
Een kilo bakken met olijfolie, zout, peper en paprikapoeder.
Rijst
De inhoud van een pak rijst koken. Blik tomatenpuree aan rijst toevoegen.
Salade
Mix van rode ui, tomaten, komkommer, olijven, feta, mozarella en Griekse kruiden.
Eet smakelijk!

Jullie hebben zelf de binnenkant op geheel eigen wijze versierd. Vindt de verhuurder dat óók goed?
Maarten Bouwman (Werktuigbouwkunde): “Dit huis zit in zijn terminale fase en moet uiteindelijk wijken voor nieuwbouw. Tot die tijd mogen wij hier tegen een niet al te hoge prijs wonen. Dat we het ook flink uitleven, is dus niet erg, zolang we het niet al te bont maken.”
En die vrijheid pakken de bewoners op geheel eigen wijze op. De meeste wanden zijn voorzien van mooi subtiel verwoord studentenproza als: ‘Alle piemels naar Marieke!’.
Dat feest ook lekker weg zeker; als je je niet druk hoeft te maken om een besmeurde muur?
Luuk van Driel: “Zeker! We proberen een tot twee keer per jaar een groot feest te houden hier. Als het kan compleet met zwembad in de tuin. Een mooi evenement op de kalender is ook de kaneelchallenge; wie krijgt zonder te drinken als eerste een eetlepel kaneel weggewerkt? Levert altijd een mooi kijkspel op.”
Vijf meiden, vijf jongens, verspreid over Fontys en TU/e, die dagelijks met elkaar eten en als 't kan ook nog samen de kroeg induiken: Wat een harmonie!
Maarten: “Inderdaad! Kijk ook eens naar ons boetepotje voor degenen die hun corvee verzaken... bijna helemaal leeg. We hebben nooit gedoe over de taaklijst.” Toch liep Luuk laatst tegen de grens aan van zijn huisgenotentolerantie: “Zo’n wasbak vol kots van een ander opruimen, doe ik echt niet meer. Dat mag de veroorzaker de volgende keer écht zelf opruimen.”







Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.
Discussie