En ik vind | Totale minachting

Op 16 september 2014 verscheen een artikel op de site van Cursor met de kop: ‘Betaald parkeren pas in april 2015’. ‘Goed nieuws’, dacht ik toen ik het begon te lezen. Helaas, dit uitstel leidt niet direct tot afstel. Wat me opviel, was echter het feit dat het CvB besloten heeft om parkeren in de avonden en weekenden ook betaald te maken, want ook in het weekend zijn er mensen die werken op de campus en als je werkt, zul je betalen.

Bij de opening van het academisch jaar sprak rector Hans van Duijn zijn waardering uit voor het harde werken van de medewerkers en de getoonde flexibiliteit nu de campus krimpt terwijl het aantal studenten stijgt. “Holle frasen”, zei ik toen al tegen de persoon naast mij in het publiek. En ik kreeg gelijk. Met het artikel over betaald parkeren laat het CvB opnieuw zien totale minachting te koesteren voor iedereen die deze campus betreedt, student of medewerker.

Docenten zien door de continue veranderingen geen mogelijkheden hun vakken inhoudelijk up-to-date te houden en studenten worden als legbatterijkippen in te kleine zalen gepropt. Maar hé, in plaats van laboratoria komt er een supermarkt en ruimteproblemen lossen we op door ’s avonds colleges te geven!

En nu weer het betaald parkeren. Ooit begonnen onder het mom van ‘vergroening’ is het nu gewoon deel van de begroting. Het hele idee is vergelijkbaar met verkeersboetes. Het is niet de bedoeling dat we ons allemaal aan de snelheid gaan houden, want dan valt er een gat in de begroting. We kunnen echter niet allemaal op de fiets komen, want daarvoor zijn niet genoeg overdekte, bewaakte fietsenstallingen. Het hele plan is dus bedoeld om ordinair geld te graaien bij de medewerkers.

Als ik deze mening uit tegen mensen binnen de TU/e en richting de vakbond en U-raad krijg ik bijval, maar als ik vraag om die mening ook naar buiten te ventileren, haakt menig collega af. Buiten de TU/e krijg ik nogal eens de opmerking: “waarom zoek je dan geen ander werk?”. Helaas ben ook ik, net als velen, intrinsiek gemotiveerd om onderzoek te doen en de TU/e is in deze regio nu eenmaal de enige werkgever die bereid is daarvoor te betalen. Daarbij laat mijn faculteitsbestuur wel blijken dat ze onze inspanningen waardeert.

In de komende jaren lopen de termijnen van CvB-leden Hans van Duijn en Jo van Ham af. Ik hoop van harte dat ons nieuwe bestuur niet slechts één keer per jaar, maar dagelijks waardering laat blijken voor het harde werk dat studenten en medewerkers in deze universiteit steken.

Ben je het eens of oneens, reageer dan onderaan dit artikel.

Deel dit artikel