Aanschuiven bij Het Kamphuis

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: aanschuiven bij Het Kamphuis.

Wat nu als Het Kamphuis door het leven gaat, was volgens de overlevering ooit een boerderij. De sporen daarvan zijn bij de verbouwing vakkundig gewist. Wel is het kennelijk een flinke puzzel geweest om op de eerste- en tweede verdieping negen studentenkamers in te passen. Het eindresultaat is een knus kruip-door-sluipdoorhuis, vol trappen, provisorische wandjes en een verzakte vloer, waarin geen vierkante centimeter onbenut is. Voor spontane gasten is het vinden van de hoofdentree - via de schuur van de onderbuurman, een brandtrap en een stuk dak te bereiken - eigenlijk onbegonnen werk. “Ook de postbode zoekt zich soms rot hier.”

‘Kamphuis’. Was dat niet één van de lullo's uit de tv-serie Jiskefet?
Thomas Dam (22, master Bouwkunde): “Ja, maar daar is dit huis niet naar vernoemd. ‘Kamp’ is de achternaam van onze verhuurder. Daarnaast ligt dit huis ook nog eens met één kant aan de FriezenKAMPstraat. Deze naam lag dus voor de hand.”

Nog oude gebruiken en tradities, waar je hier als bewoner mee te maken krijgt?
“Jazeker”, vertelt Fontys-student Roberto Diaz Varas (23). “Blink je uit in de liefde of stel je daarin juist teleur, dan word je hier in de schijnwerpers gezet. Wie een nieuwe liefde aan de haak slaat en gezoend heeft, krijgt de ‘zoenschaal’ boven zijn deur hangen. Wie het langst geen seks heeft gehad, krijgt een enorme Panda-knuffel in zijn kamer. Die mag je daar niet verstoppen. Met uitzondering van vandaag.” Cursor mag om privacy-redenen niet weten waar de Panda bivakkeert.

Recept: Nasi met kipsaté en foe yong hai (voor 8 personen)

Nasi:
2 zakjes nasi-kruiden
8 ons rijst
8 ons Chinese roerbakmix

Kipsaté:
700 gram kipfilet
satékruiden
ketjap
satéprikkers

Foe yong hai in saus:
14 eieren
prei
2 paprika's
2 uien
2 teentjes knoflook
250 gram champignons
blik tomatenblokjes
maïzena
150 gram geraspte worteltjes
400 ml ketchup
400 ml water
lepeltje suiker en azijn

Bereiding:
Nasi: roerbakmix bakken, rijst koken en samen met kruiden aan de mix toevoegen.

Kipsaté: kipfilet snijden, marineren met kruiden en ketjap aan spiesjes rijgen en bakken.

Foe yong hai: groenten snijden, eieren kloppen en door groenten mengen. Samen roerbakken. Voor foe yong hai-saus: ui en knoflook snijden en daarna bakken. Tomaat uit blik toevoegen. Na paar minuten water en ketchup toevoegen. Scheutje azijn en schepje suiker erbij. Saus binden met maïzena. Saus toevoegen aan roerbakmengsel. De nasi en saté worden nog lekkerder met satésaus.

Eet smakelijk!

Jullie zitten hier pal boven een Indonesisch restaurant. Handig als je een keer geen zin hebt om te koken.
Thomas Dam: “Nou, we hebben er vooral last van. We krijgen ongevraagd het hele geurenpalet van de Indonesische keuken onze kamers binnen. Voor mij is het 's avonds ondoenlijk een raampje open te zetten voor wat frisse lucht. Jorrick Sleijster (Software Science, 19) ziet ook een positieve kant: “Onze huiskat is er wel blij mee. Die gaat vanwege de warmte altijd op de luchtafvoer van hun keuken liggen.”

Een verzakte vloer, een bepaald niet gangbare entree. Is het allemaal wel veilig hier?
Dam: “Ik durf daar geen weddenschap over af te sluiten. Voor studenten is het in ieder geval een prima onderkomen.” Voor BMT-studente Maite van der Knaap (19) blijft het wennen. “Of het nou de wasmachine is, een passerende auto of iemand een deur dicht doet: het hele huis trilt mee.”

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel