Vier miljoen voor onderzoek nierdialyse
Nierdialyse met behulp van een door het lichaam zelf aangemaakt bloedvat. De TU/e ontwikkelt samen met het UMC Utrecht en de eigen spin-off Xeltis technieken om dat mogelijk te maken. Onderzoeksfinancier ZonMw stelt twee miljoen euro subsidie ter beschikking. De Nierstichting neemt de resterende kosten - nog eens twee miljoen euro - die met het project gemoeid is, voor haar rekening.
Doordat het nieuwe bloedvat lichaamseigen is, moet het tot veel minder complicaties leiden dan de huidige technieken, waarbij vaak een plastic buisje wordt ingebracht om een slagader en een ader te verbinden. Die shortcut raakt vaak verstopt door de wildgroei van cellen of door trombose, wat tot infecties kan leiden en nieuwe ingrepen noodzakelijk maakt.
TU/e-onderzoeker Patricia Dankers en haar team gaan daarom werken aan lichaamseigen bloedvaten om de shortcut te maken. Ze gaan daarvoor buisjes gebruiken van heel bijzonder materiaal, gebaseerd op supramoleculaire interacties. Dit buisje wordt operatief ingebracht en zal meteen de functie van bloedvat gaan vervullen. Het doel is dat het materiaal vervolgens selectief cellen uit de bloedbaan zal aantrekken. Doordat het materiaal bio-actieve signalen geeft aan de cellen, vormen die geleidelijk een nieuw bloedvat. Tegelijkertijd lost het ingebrachte buisje langzaam op. Uiteindelijk is het ingebrachte buisje verdwenen, en is er een nieuw levend bloedvat ontstaan, van lichaamseigen cellen. De onderzoekers gaan zowel het buisje als het nieuwe echte bloedvat zo maken dat ze verstoppingen tegengaan. De onderzoekers borduren hierbij voort op de kennis die al aan de TU/e is ontwikkeld op gebied van het kweken van lichaamseigen pulmonaire hartkleppen. Deze video legt het principe uit.
Het project gaat vijf jaar lopen, en is de voorbereiding voor de eerste toepassing in een mens. Namens de TU/e zijn naast Dankers de hoogleraren Frank Baaijens en Carlijn Bouten betrokken. Vanuit Xeltis is Martijn Cox betrokken. Ook de Nierstichting ondersteunt dit project.
Het project heeft een totale omvang van 4 miljoen euro. De financiering komt van de deelnemende partijen, van de Nierstichting en van ZonMw. De TU/e financiert twee promovendi, vanuit haar Impuls-programma.
Discussie