Impressie van het gerenoveerde Hoofdgebouw. Illustratie | Team V Architecten

Start sanering Hoofdgebouw waarschijnlijk eind juni

Het plan van aanpak van de aannemer moet nog definitief worden goedgekeurd, maar eind deze maand kan waarschijnlijk begonnen worden met de sanering en sloop van het Hoofdgebouw. De werkzaamheden nemen naar verwachting een jaar in beslag, waarna alleen het betonnen karkas van het gebouw nog overeind staat en gestart kan worden met de wederopbouw.

Van het sanerings- en sloopwerk zal aan de buitenkant aanvankelijk niet veel te zien zijn, stelt Mirjam van Rooij van Dienst Huisvesting. Het gebouw wordt eerst verdieping voor verdieping, van boven naar beneden, asbestvrij gemaakt. Van Rooij legt uit dat hiervoor steeds een-derde van een verdieping wordt afgesloten. Met een soort pomp wordt onderdruk in dat compartiment gecreëerd, waardoor er geen vezels búiten het afgesloten deel kunnen komen.

De bekende ‘mannen in witte pakken’ gaan vervolgens in het compartiment aan de slag om het asbest te slopen, in te pakken en af te voeren. Daarna wordt het hele compartiment schoongemaakt en worden metingen verricht om te controleren of de ruimte schoon is en weer open kan. Van Rooij spreekt van een tijdrovende klus, “alles moet heel zorgvuldig gebeuren. Je kunt dus ook niet met een heel grote ploeg of grote machines aan de slag, het is heel precies werk”.

Zo wordt elke verdieping in fases afgewerkt, waarna de sloop kan beginnen. Over naar verwachting een jaar staat alleen het betonnen karkas van het Hoofdgebouw nog overeind. De gevel van het pand wordt zo lang mogelijk in stand gehouden, om te voorkomen dat het beton last krijgt van weersinvloeden als regen en vrieskou, vertelt Van Rooij. “De gevel gaat er pas uit vlak voordat de bouwkundig aannemer aan de slag gaat.”

Het sanerings- en sloopwerk start zodra het plan van aanpak van de aannemer, die als beste uit de aanbesteding kwam en de voorlopige gunning kreeg, is goedgekeurd. Volgens Van Rooij gaat het om “details”, ze verwacht dat de plannen eind deze maand definitief zijn goedgekeurd. Op het moment dat het bedrijf het bouwterrein gaat inrichten, komt het autoparkeerterrein bij het gebouw te vervallen, evenals de buitenfietsenstalling. Ook de weg tussen het Hoofdgebouw en het Auditorium gaat gedeeltelijk dicht; wel blijft er langs het Auditorium een doorgang voor fietsers en voetgangers, maar ook voor hulpdiensten. 

De sanering en sloop vormen, na het leegmaken van het gebouw en de verhuizing van de vorige bewoners, het tweede deelproject binnen Project 3 van het plan Campus 2020. De derde fase, de wederopbouw, begint naar verwachting volgend jaar na de zomer.

Volgens de globale planning van Dienst Huisvesting moet het gerenoveerde Hoofdgebouw in september 2018 klaar zijn. Het vernieuwde gebouw wordt ontworpen door teamRSVP. Het gaat onderdak bieden aan onder andere de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences en alle ondersteunende diensten van de TU/e.  

Deel dit artikel