Aanschuiven bij Villa Achterwerk. Foto | Rien Meulman

Aanschuiven bij Villa Achterwerk

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: aanschuiven bij Villa Achterwerk .

Wat is dat voor een huis?
Toen Cursor binnenstapte had het studentenhuis aan de Johannes van der Waalsweg nog geen naam. Maar aangezien de jongens nergens moeilijk over doen en best graag een antwoord willen geven op de vraag hoe hun huis genoemd wordt, verklaren ze de naam van hun whatsapp-groepje officieel tot huisnaam.

Waarom moet je kloppen op de keukendeur als die dicht is en je naar binnen wilt?
Aan de binnenkant van de deur hangt een dartbord waar vaak gebruik van wordt gemaakt. Remco Giesbertsz (pabostudent) heeft het afgelopen jaar gekregen bij Sinterklaas. Inmiddels heeft bijna iedere bewoner een eigen pijlenset.

Heeft iedereen eigen taken?
Nee, alles gaat vanzelf. Stefan is de kok, maar twee anderen draaiden spontaan de balletjes gehakt. Remco dekte de tafel, in zijn kamer - de keuken is te klein om met zes personen te eten. Maar met zijn talent voor schoolmeester is hij al bezig dit kunstje ook aan David van Venrooij (derdejaars Werktuigbouwkunde) te leren. Er zijn geen huisregels, wel is er een poetsschema. Daar zitten geen strafmaatregelen bij. “Wij werken hier met principeakkoorden”, zegt Stefan.

Recept: Beef Shanghai uit een pakje

Stefan Habets, tweedejaars Technische Informatica, is vandaag kok. En dat is hij wel vaker, want eerlijk gezegd vertrouwt hij zijn huisgenoten maar nauwelijks wat koken betreft. Als er iemand anders kookt, dan is hij graag procesbegeleider. Hoewel hij boven op zolder een eigen keukentje heeft (samen met zijn vriendin die daar ook woont) is Stefan graag beneden. Eten doen ze zo vaak mogelijk samen bij Villa Achterwerk.
Toen vorige week wereldgerechten van Knorr in de aanbieding waren, maakten ze voor het eerst Beef Shanghai. En dat beviel zo goed dat ze het vandaag weer eten. Uit een pakje, geen enkele eigen variatie - of het moet het extra gehakt zijn - , want dat is makkelijk en goed genoeg.

Het lijkt op gehaktballen in bruine saus met noedels. De prei zie je niet terug (zoals de foto op de voorkant van het pak). Hoe je het moet maken, staat op de achterkant van het pak. Voor zes personen neem je twee pakken.

Letten jullie een beetje op je gezondheid?
“Zeker”, zegt Remco meteen, “we doen er bij elke maaltijd een zakje geraspte kaas doorheen.” Er is echter wel één bewoner die dat stelselmatig vergeet. Vandaar dat de uitdrukking ‘een Davidje’ is ontstaan, wat wil zeggen dat er nog geen kaas over het eten zit.

Hoe is de band met de huisbaas?
Niks te klagen. “We hebben tweemaal zelf een nieuwe bewoner gevonden toen er kamers vrijkwamen. Dat vond huisbaas Pierre twee keer vijftig euro waard omdat hij zo advertentiekosten bespaarde”, zegt Stefan. “En we hoeven ook geen geld voor contracten over te maken”, zeggen de nieuwelingen Dennis Brons (Technische Informatica) en Wouter Groenink (Biomedische Technologie), beide tweedejaars student.

Gebeurt hier nog wel eens iets spannend?
“Toen ik hier nog maar twee dagen woonde”, zegt Wouter, “werd er op klaarlichte dag ingebroken. De dief is uit het raam op de eerste verdieping gesprongen aan de voorkant van het huis, toen iemand van ons thuiskwam. Elke kamer heeft een slot, dat is dus wel nodig.” Verder is het spannend om de keuken binnen te komen, maar dat zeiden we al.

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel