
- Student
- 23/09/2015
Studenten slaan brug tussen online en offline shoppen
Een brug tussen online en offline winkelen: die hopen vier TU/e-studenten te slaan met Findur. Via deze app kun je struinen door het kleding- en schoenenaanbod van honderden winkels, checken welke filialen in de buurt dat ene mooie bloesje in jouw maat op voorraad hebben, items eventueel tijdelijk laten achterhouden, om ze vervolgens in de winkel te gaan passen.
Kijken, kiezen en klikken vanuit je luie stoel: online shoppen heeft zo zijn voordelen ten opzichte van een zaterdagmiddag ‘winkel in, winkel uit’. Maar nadelen zijn er ook: bij veel webwinkels moet je vooraf betalen voor je hele bestelling, ook voor items die je later mogelijk wilt terugsturen - waarvoor je dus alsnog de deur uit moet. En een item tweedimensionaal zien op je beeldscherm, is nog altijd wat anders dan iets áántrekken, de stof en pasvorm voelen en zien of iets je eigenlijk wel stáát.
Volgens Max Aerts (Industrial Design) wijst ook onderzoek uit dat veel mensen zich online op kleding en schoenen oriënteren, om uiteindelijk alsnog in een fysieke winkel te gaan kijken, passen en kopen. “We zagen een gat tussen de webwinkel en de fysieke winkelstraat.”
De app komt voort uit een project bij Industrial Design, waarvoor tweedejaars bachelorstudenten zich vorig jaar bogen over ‘de winkel van de toekomst’. Aerts en mede-ID’er Jochem Timmers sloegen de handen ineen met TU/e-genoten Tane van Wifferen en Martijn Verbakel, beiden student Web Science.
Op het moment zijn zes winkelketens, samen goed voor circa vijfhonderd filialen, bij Findur aangehaakt: Dolcis, Chasin’, Invito, Scapino, Score en Pro Shoes. De app heeft daarmee nu zo’n tweeduizend artikelen in de digitale schappen, maar dit aanbod moet snel groeien. De studenten zijn met verschillende andere retailers in gesprek, waaronder Didi, Superstar en Steps.
Volgens Aerts hebben veel winkeliers interesse in de app. Met de vrees voor concurrentie van ‘de buurman’ die óók in de app meedraait, valt het volgens de student reuze mee. “Nu hebben ze gezámenlijk concurrentie van grote online winkels als Zalando. De app moet mensen terugtrekken naar de winkelstraat en winkelen efficiënter maken.”
Lastig is dat veel winkels wel wíllen aanhaken, maar op dit moment nog geen gegevens over hun actuele voorraad kunnen leveren. Aerts: “De standaard-informatie, zoals een plaatje van het artikel, een korte beschrijving en de prijs, is in de meeste gevallen geen probleem. Maar de app heeft daarnaast een extra feed nodig betreffende de voorraad van de winkels. En dat is vaak nog lastig.”
De app updatet haar informatie op dit moment één keer per dag; op niet al te lange termijn moeten aanbod en voorraad realtime kunnen worden bijgehouden. Ook op andere fronten moet de app nog worden doorontwikkeld. Zo moet de winkelende consument - om te voorkomen dat hij verzuipt in het aanbod - op termijn voorkeuren kunnen ingeven, waarmee hij bijvoorbeeld specifieke ketens of merken kan volgen. Ook moet Findur straks gerichte aanbevelingen kunnen doen op basis van eerder bekeken of gekochte items.
De development-versie van Findur staat sinds een maand in de app-stores van Apple en Android. Over twee weken willen de makers de volledige versie van hun app echt gaan lanceren. Morgen, donderdag 24 september, presenteren de vier hun online platform tevens op een event tijdens De Week van de Ondernemer.
In het Eindhovense Van der Valk-hotel hopen ze met hun pitch tevens potentiële investeerders te interesseren voor hun product. Extra inkomsten zijn welkom; het viertal zou graag uitbreiden naar meer, véél meer winkels over heel Nederland, Europa en zelfs wereldwijd. Extra mankracht is dan volgens Aerts zeer welkom.
De app is vooralsnog gratis, zowel voor consumenten als voor winkeliers. Het idee is dat ondernemers uiteindelijk wél gaan betalen, in de vorm van een percentage van elk verkocht item dat eerder via de app door een klant is gevonden en gereserveerd.
Discussie