Genoeg winkels in shop-app Findur, nu de klant nog

Genoeg winkels in shop-app Findur, nu de klant nog

Meer dan duizend winkels, van onder meer de Bijenkorf, WE en Hunkemöller, zijn inmiddels aangesloten bij de door TU/e-studenten ontwikkelde winkel-app Findur. Met dit platform, dat een brug wil slaan tussen online en offline winkelen, hopen de bedenkers de consument terug de winkelstraten in te brengen.

De retailsector heeft de afgelopen jaren flinke klappen te verwerken gekregen, stellen de studenten, met onder meer een aantal grote faillissementen zoals dat van V&D. Met hun app hopen Jochem Timmers, Max Aerts, Martijn Verbakel en Tane van Wifferen het stadscentrum nieuw leven in te blazen.

Findur laat de consument het actuele aanbod van winkels in de buurt zien. De gebruiker kan items doorbladeren en reserveren, om deze vervolgens fysiek in de winkel te kunnen passen en afrekenen. Want hoe populair online shoppen inmiddels ook geworden is; het kan de winkelstraat nooit vervangen, stelt Timmers. “Juist op het gebied van kleding en schoenen hebben consumenten de behoefte om items eerst te passen, voordat ze kopen”. 

Volgens onderzoek oriënteert achtendertig procent van de consumenten zich online voordat ze naar de stad gaan om hun kledingaankoop te doen. “Het terugvinden van deze online gevonden items in de winkelstraat is echter nog erg lastig, wat vaak leidt tot frustraties”, zegt Timmers.

De app ging ruim een jaar terug in de lucht en bevat inmiddels het assortiment van duizend winkels - onder meer van bekende ketens als de Bijenkorf, Score en G-star, maar ook van een aantal kleine boetieks. De items van aangesloten winkels worden volgens de makers “gelijkwaardig” weergegeven, onder meer om te voorkomen dat het aanbod van de kleinere zelfstandigen ondergesneeuwd raakt.

Het faillissement van Macintosh, het moederbedrijf van onder meer Scapino en Dolcis die zich in 2015 al gauw bij het platform aansloten, was ook voor Findur een tegenslag. De studenten hebben zich het afgelopen jaar dan ook vooral gericht op het opkrikken van het winkelaanbod, volgens Timmers nu groot genoeg om “relevant te zijn voor het grote publiek. Het is nu tijd om ons op de consumentenkant te gaan richten”.

De app is vooralsnog gratis, zowel voor consument als winkelier. “We hebben gemerkt dat het aan de winkelkant best een flinke investering vraagt, vooral vanuit de IT-afdeling, om bij Findur aan te sluiten. Winkels vinden het een geweldig idee, maar als we er nu al geld voor zouden vragen, haken ze af. Daar willen we dan ook nog even mee wachten totdat zij óns nodig hebben in plaats van wij hen.”

De startup Findur is ontstaan vanuit een project binnen de TU/e-faculteit Industrial Design, waarvoor bachelorstudenten werden uitgedaagd de winkel van de toekomst te ontwerpen.

Deel dit artikel