Foto | Bart van Overbeeke

Liften Vertigo ingepakt voor realistischer zonne-onderzoek

De zuidkant van Vertigo heeft na vandaag een heel andere aanblik. Over de glanzende buitenkant van de liftschacht is dinsdag een doek aangebracht om de weerspiegeling van het zonlicht tegen te gaan. Deze verstoort namelijk de metingen van SolarBEAT, de testfaciliteit voor zogeheten gebouw-geïntegreerde zonne-energie op het dak van de laagbouw van Vertigo.

Voor een dergelijke testfaciliteit is een enigszins realistische situatie gewenst, legt projectleider van SolarBEAT Roland Valckenborg uit. Volgens hem is de buitenkant van de lichtschacht ooit van een speciale reflecterende folie voorzien om te voorkomen dat die te veel opwarmt. Daardoor werkt de lift als een spiegel, die het schuin van boven komende zonlicht weerkaatst in de richting van de nagebouwde zolderkamertjes waarop diverse soorten zonnecellen en zonnecollectoren worden getest.

Om uit te sluiten dat het gereflecteerde zonlicht een ongewenste invloed heeft op de meetresultaten, is er daarom voor gekozen een speciaal doek aan te brengen over de liftschacht, waarvan ook de print verwijst naar het onderzoek. Hoe lang het doek blijft hangen, is nog niet bekend. SolarBEAT loopt ieder geval nog enkele jaren.

In Cursor 14, die verschijnt op donderdag 17 maart, is een uitgebreid verhaal te lezen over SolarBEAT.

Deel dit artikel