Hoe duurzaam is een moestuin?
Er zijn allerlei onderzoeksvragen te bedenken die aansluiten bij duurzame voedselproductie. Twee moeten er volgens Leo Bakx, permacultuuradviseur en vaste tuinier bij TU/e Community Garden, zeker beantwoord worden tijdens de TUINHACK 2016 aan de TU/e. ‘Wat is een slimme manier om in- en output van een moestuin te berekenen?’ en ‘Hoe activeer je studenten om mee te doen?’
De TU/e Community Garden is nog bescheiden van opzet. Op zo’n 200 vierkante meters verbouwen zes leden wat groente, fruit en kruiden. De opzet van de eerste TUINHACK die er gaat plaatsvinden op 8 en 9 oktober, is ambitieuzer. Vijftig deelnemers verwacht organisator TU/e Community Garden. Deze kunnen in groepen werken aan vraagstukken rond de thema’s stadslandbouw, buurtontwikkeling en circulaire economie.
De bedoeling is dat er een werkend prototype wordt gebouwd dat antwoord geeft op vragen over het meetbaar maken van opbrengst, sociale inclusie en dergelijke. Er zijn drie prijzen te winnen voor de beste technische innovatie, het grootste vermenigvuldigingseffect van een idee en de meest radicale out-of-the-box-benadering.
De TU/e-moestuin ligt aan de Lismortel tussen Connector en Paviljoen. Daar kan nog zeker twee jaar voedsel worden verbouwd. “Maar nu de woontorens op de campus bewoond worden, kan de moestuin misschien beter verplaatst worden”, zegt Leo Bakx naar een idee van hoogleraar Ruth Oldenziel. “Zo kan de tuin bijdragen aan een levende campus. In de eerste plaats doordat er letterlijk wat groeit, en daarnaast doordat er wat gebeurt door mensen.”
Zo’n moestuin kan voorkomen dat bewoners zich geïsoleerd voelen. “Mensen ontmoeten elkaar buiten en kunnen anderen stimuleren mee te doen.” Dat Vestide, die de kamers in Aurora verhuurt, dit ook een belangrijk doel vindt, blijkt volgens Bakx uit het feit dat ze voor de bewoners van Aurora 30.000 euro gereserveerd heeft via het Buurtcultuurfonds dat beheerd wordt door het Prins Bernard Cultuurfonds. “De campus is nu een woonbuurt."
De TUINHACK van oktober is de eerste. Bakx: “TUINHACK wil graag een jaarlijks evenement worden. Verder houden we in de tuin op zondagen onze maandelijkse Work Along Sunday die om tien uur begint. Deelnemers brengen een hapje mee om te delen bij de lunch en om een uur of twee ronden we het werk af. De eerstvolgende Work Along Sunday is op 9 oktober. Dat valt samen met de TUINHACK.”
Aanmelden voor de TUINHACK kan hier.

Discussie