Hoogleraar Carlijn Bouten.

Carlijn Bouten wordt lid van de KNAW

Carlijn Bouten, hoogleraar Cardiovasculaire Regeneratie, wordt lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit is het belangrijkste Nederlandse genootschap voor topwetenschappers. De installatie is op 8 juni.

De KNAW kiest elk jaar een select aantal nieuwe leden. Ze worden gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties. Na de ronde van dit jaar telt het genootschap zo’n 580 leden. Tien daarvan hebben hun hoofdaanstelling aan de TU/e. Daarnaast zijn er nog vier emeritus hoogleraren van de TU/e. Het lidmaatschap is voor het leven.

Carlijn Bouten leidt de onderzoeksgroep Soft Tissue Biomechanics & Engineering van de faculteit Biomedische Technologie. Ze was eerder deze week in het nieuws als coördinator van het onderzoeksprogramma Materials Driven Regeneration, dat een Zwaartekrachtsubsidie van 18,8 miljoen euro krijgt van de overheid.

In een eerste reactie zegt Bouten dat ze het een enorme eer vindt om tot dit gezelschap toe te mogen treden. "Het is dan weliswaar meer werk erbij, maar het biedt me ook een fantastisch nieuw platform om te kunnen discussiëren over de belangrijke issues die spelen op mijn vakgebied en het betekent een belangrijke uitbreiding van mijn netwerk.”

De KNAW is in 1808 opgericht als adviesorgaan van de regering, een taak die zij ook nu nog vervult. Het onafhankelijke genootschap is 'het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland'.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel