En hoe is het in Medellín, Colombia?

De meeste wenkbrauwen in Nederland fronsen enigszins wanneer je vertelt dat je naar Colombia gaat voor een stage. “Hartstikke gevaarlijk, toch?”. Als ik voor elke opmerking over burgeroorlogen of het ‘witte goud’ een euro had gekregen, was het vliegticket daar gemakkelijk van gekocht. Gelukkig blijken die vooroordelen iets van het verleden en ben ik in een ontzettend interessante stad terecht gekomen.

Een stad die 25 jaar geleden, toen Pablo er de baas was, inderdaad de ‘moordhoofdstad’ van de wereld was. Maar vooral de stad die nu een symbool van hoop en kansen is. Met bouwprojecten in juist de slechtste wijken en de aanleg van een metrosysteem met kabelbanen voor bereikbaarheid van de sloppenwijken, is iedere inwoner nu weer trots op zijn buurt en stad. Nu is Medellín een internationaal toonbeeld van innovatie, ondernemerschap en hoop.

Een voorbeeld van ondernemerschap is het bedrijf waar ik mijn stageproject doe. Hier werken drie mensen aan robotische handprotheses. Veel mensen zijn hier hun handen kwijtgeraakt, bijvoorbeeld door slechte werkomstandigheden in fabrieken. Helaas zijn dit vaak de armste mensen. De commerciële prothesetop is hier onbetaalbaar, hetgeen betekent dat we met beperkte middelen en mankracht aan goedkope handen werken. Wél de belangrijkste functionaliteiten, maar dan minimaal een factor tien goedkoper. Mijn project is om voor nieuw prototype van deze hand de aansturing te doen. Kort gezegd lezen we myo-elektrische signalen uit de overgebleven spieren in de stomp en moeten we deze zo door software laten interpreteren en verwerken dat er voor de gebruiker intuïtieve en bruikbare bewegingen volgen.

Het leven is hier goedkoop. Voor de prijs van een Eindhovense studentenkamer zit je hier in de beste wijk en heb je een zwembad in de tuin, voor een biertje in de kroeg betaal je 70 cent en voor 4 euro ga je uitgebreid uit eten. Ook het ondernemen van activiteiten of reisjes in de weekenden is gelukkig goedkoop. Zowel in de stad als in de natuur daarbuiten is voor eenieder wat te beleven. Op culinair gebied valt vooral de overdaad aan vers fruit en sappen op, die overal op straat worden aangeboden. De natuur, zelfs in plekken in de ontzettend drukke miljoenenstad, blijft je verbazen met haar diverse flora, kleurrijke vogels en heerlijk geurende mangobloesem. Muziek zit hier in het bloed en dansen met de locals is een onvergetelijke ervaring. Het mooiste zijn echter de mensen: zo vriendelijk en behulpzaam, ook al is mijn Spaans (ja, dit ga je nodig hebben) waarschijnlijk nauwelijks te volgen. Colombia, kortom: zowel voor stage- als reislocatie een absolute aanrader!

 

Deel dit artikel