Tech United goed van start op WK RoboCup

Tech United doet tot dusver goede zaken op de wereldkampioenschappen RoboCup in het Canadese Montreal. Met zijn voetbalrobots, vooralsnog overtuigend aan kop in de Middle Size League, hoopt het TU/e-team donderdag voor de elfde keer op rij de finale te spelen. Ook de Eindhovense zorgrobots tonen zich binnen hun competitie strijdlustig.

door
foto Tech United

Tech United beleefde zaterdag in Montreal een wat stroperige start. Toen het voetbalteam van de TU/e-ploeg om acht uur arriveerde om te gaan testen, bleek er nog geen voetbalveld te zijn aangelegd. Uiteindelijk namen de teams, na uitvoerig overleg met de RoboCup-organisatie, het heft (en het groene tapijt) zélf maar in handen.

De eerste wedstrijddag binnen de diverse takken van robotsport was maandag meteen een goedgevulde - en voor de TU/e’ers tevens een succesvolle. De Eindhovense voetbalrobots speelden vier wedstrijden binnen hun vertrouwde Middle Size League en wisten deze (mede dankzij in totaal 26 gemaakte doelpunten) ook allemaal op hun naam te zetten. Alleen tegen hun Chinese rivaal Water hadden de Eindhovenaren het wat harder te halen: de match werd beslist met een krappe 3-2-overwinning voor Tech United.

Ook de Scientific Challenge werd gewonnen door het TU/e-team. Hierin moest elk van de deelnemende teams binnen tien minuten zijn nieuwste ontwikkelingen presenteren aan de anderen. Volgens teamleider MSL Wouter Kuijpers maakte de Eindhovense robotvoetbalploeg onder andere indruk met zijn nauwkeurige positionering en daardoor betere aannames van de bal.

Verrassingen

Het team gaat de gespeelde wedstrijden nu analyseren en waar nodig zijn software aanpassen, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op eventuele verrassingen van de concurrentie de komende dagen. Vooral het Chinese team Water staat er volgens Kuijpers om bekend zijn sterkste troeven te bewaren tot het laatst, in een poging de tegenstander in het zicht van het goud te overrompelen, zo vertelde hij tijdens de dagelijkse RoboCup-talkshow (geluid vanaf 12.53) met de Vlaamse presentator Lieven Scheire.

Aandacht voor het robotvoetbal vanuit de pers is er in elk geval volop, zo vertelde de teamleider ook, alvorens in gesprek te gaan met Radio 538. Lachend, en tot duidelijk leedvermaak van Vlaming Scheire: “Dat komt natuurlijk ook omdat het Nederlands elftal niet meedoet aan het WK.”

Zorgrobots gaan voor inhaalslag

Ook de Eindhovense zorgrobots Amigo en Sergio tonen in Montreal hun kunnen. Zo opende Amigo voor het eerst een deur tijdens de zogenoemde Storing Groceries Challenge. Broertje Sergio op zijn beurt nam zijn gedienstige taak dusdanig serieus, dat hij tijdens een andere opdracht (de Help Me Carry Challenge) niet wilde stoppen om een teamlid van Tech United te volgen. Na de eerste dag staan de Eindhovenaren op de vierde plek in de @Home-league, maar ze zetten in op een inhaalslag.

Check de site en sociale kanalen van Tech United voor alle info en de laatste updates, of schakel in op de livestream.

Deel dit artikel