Tech United haalt wereldtitel terug naar Eindhoven

Tech United mag zich opnieuw wereldkampioen robotvoetbal noemen. Dit na een spannende finale donderdag tegen het Portugese CAMBADA, die met een nipte 1-0-eindstand werd gewonnen. Het TU/e-team nam in Canada deel aan de WK RoboCup, zowel met zijn voetbalrobots als zorgrobots. AMIGO haalde brons met de dishwasher challenge.

door
foto Tech United

Beide ploegen troffen elkaar de afgelopen dagen in Montreal drie keer eerder. Twee van die drie wedstrijden werden beslist in het voordeel van Eindhoven, één keer harkte CAMBADA de winst binnen. 

Ook in de finale waren de teams aan elkaar gewaagd. In de eerste helft bleven doelpunten uit en bleken beide opponenten te kampen met de nodige hardware-problemen. Aan Nederlandse zijde kwam onder andere speler Van Perslucht maar moeilijk op gang; zo bleef de robot meermaals doelloos rondjes draaien.

Lees verder onder de video.

Uitgebreide registratie van de finale van de WK RoboCup 2018: Tech United versus CAMBADA.

RoboCup 2018 - finale robotvoetbal

Uitgebreide registratie van de finale van de WK RoboCup 2018: Tech United versus CAMBADA.

Na een langere rust dan gebruikelijk (op verzoek van CAMBADA, dat tot lichte ergernis van de TU/e'ers veel tijd nam voor diverse aanpassingen aan zijn robots) viel al in de eerste minuut van de tweede helft de eerste en enige goal van de wedstrijd. Dit met dank aan eerdergenoemde sterspeler Van Perslucht, inmiddels uitgecirkeld, die de bal middels een fraai lange-afstandsschot strak in een hoek van het Portugese doel werkte.

Murphy's Law

Wouter Kuijpers, als teamleider Middle Size League de 'bondcoach' van de ploeg van Tech United, blikt na afloop met presentator Lieven Scheire terug op "niet de mooiste wedstrijd" van het toernooi. Of beide ploegen wellicht net teveel hadden willen veranderen, vlak voor de finale? Kuijpers vindt van niet: "Ik denk dat we op de juiste aspecten gefocust hebben. Maar het is echt Murphy's Law: dan sta je in de finale en gaat er opeens van alles mis. Alsof de robots de spanning voelden". 

Hij is zeer te spreken over de tegenstand van CAMBADA gedurende het hele toernooi. "Portugal heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt en ook dit jaar mooie stappen gezet." Een paar meter verderop wordt Oranje-keeper Van Sleutelen intussen op de schouders genomen. Kuijpers: "Hij heeft veel vaker in actie moeten komen dan gepland en ons meermaals gered". 

De robots krijgen volgens een lachende Kuijpers na de eindstrijd "misschien nog wel een oliebadje ter ontspanning". Daarna worden ze direct terug op het vliegtuig richting Nederland gezet; het team volgt zaterdag. 

Elfde finale, vierde wereldtitel

Tech United speelde donderdag zijn elfde voetbalfinale op rij op een WK. Drie van de voorgaande tien finales wist het team te winnen, voor het laatst in 2016. Vorig jaar moesten Van der Tandwiel, Frank de Moer, Zessi en hun ploeggenoten in het Japanse Nagoya nog genoegen nemen met zilver. 

Vaatwasser

In de @Home-league, gericht op robots die mensen thuis of in de zorg kunnen helpen, behaalde Tech United-robot AMIGO dit WK de derde plek. In de bronzen finale werd de dishwasher challenge gedaan. Gedurende de challenge belde een teamlid aan en AMIGO deed vervolgens de deur voor hem open. AMIGO herkende dit teamlid en begeleidde hem vervolgens naar de eetkamer waarna hij wat te drinken voor hem haalde. In de tussentijd kwam er een tweede gast de ruimte in, maar dit bracht AMIGO niet in de war: hij kon nog steeds de goede bestelling bij de juiste persoon bezorgen. De beker werd door AMIGO opgehaald en zelfstandig in de vaatwasser gezet toen het drinken op was.

Deel dit artikel