Maastricht scoort hoog met percentage internationals

Vier Nederlandse universiteiten staan in de top-200 van universiteiten wereldwijd met het hoogste percentage internationale studenten, meldt Times Higher Education. De Universiteit Maastricht is met 49,9 procent buitenlandse studenten zelfs doorgedrongen tot de top-10. Aan de TU/e had op 1 oktober 2017 13,4 procent van de studenten een buitenlandse nationaliteit.

In Maastricht komt bijna de helft van alle studenten uit het buitenland. De zuidelijke universiteit is het University College London gepasseerd en staat tiende in de ranglijst die het Britse tijdschrift Times Higher Education bekend heeft gemaakt.

Wageningen, met 29 procent internationale studenten, is ook gestegen en belandt op plaats 95. Delft (27,3 procent) en Twente (26,7 procent) vallen buiten de top-100 en staan op de plaatsen 116 en 124. 

Op 1 oktober 2017 had aan de TU/e 13,4 procent van de 11.295 bachelor- en masterstudenten een buitenlandse nationaliteit, wat in absolute cijfers neerkomt op 1.510 studenten. Daarmee komt de TU/e nog niet in de buurt van nummer 200 op de ranglijst; dat is de Nieuw-Zeelandse University of Canterbury met een percentage van 21.

Dagvaardiging

Niet iedereen is blij met internationalisering. Twee van deze universiteiten (Maastricht en Twente) krijgen een dagvaarding van de vereniging Beter Onderwijs Nederland, die zich tegen de verengelsing van het hoger onderwijs verzet.

Maar internationalisering kan dus nog veel verder gaan. Boven Maastricht staan vier Britse universiteiten die nog veel meer internationale studenten trekken. Aan de London School of Economics gaat het bijvoorbeeld om zeventig procent.

Ook de Universiteit Luxemburg en de technische universiteit van Lausanne in Zwitserland, waarmee de TU/e samenwerkt in het EuroTech-samenwerkingsverband, staan in de top-10.

Helemaal bovenaan, met 83 procent internationale studenten, staat de American University of Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de THE komen de vijfduizend studenten van die universiteit uit meer dan 99 landen. Op nummer vier staat een andere universiteit uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Overigens scoren Nederlandse universiteiten nog hoger op internationalisering als ook de staf, de internationale wetenschappelijke publicaties  en de internationale reputatie worden meegenomen.

Hoofdafbeelding | iStock

Deel dit artikel