Archieffoto kantine MetaForum. Foto | Redactie Cursor

Kantines weer open, TU/e waarschijnlijk geen besmettingsbron

Cateraar Eurest heeft de kantines van MetaForum, de Zwarte Doos en Gemini weer opengesteld. De GGD heeft laten weten dat de medewerkster het hantavirus hoogstwaarschijnlijk niet op de campus heeft opgelopen. Zo meldt Monique Kuyck, hoofd Operational Services binnen DIZ. De drie kantines waren gisteren preventief gesloten, naar nu blijkt omdat daar eerder relatief veel muizen hebben gezeten. Kuyck stelt dat het met de hoeveelheid muizen momenteel wel meevalt en dat er alles aan wordt gedaan om ze te weren.

door
foto Archief Cursor

‘Een kantinemedewerkster van cateraar Eurest is gediagnosticeerd met het zeldzame hantavirus. Het virus wordt verspreid door ratten en muizen en in die kantines zitten relatief veel muizen.’ Zo meldde Cursor gisteren. Monique Kuyck wil dat laatste graag nuanceren. “Ik ontken niet dat er muizen in gebouwen zitten, maar het valt op dit moment juist wel mee. We hebben in het verleden wel muizenplagen gehad.” Cursor schreef in 2016 nog een artikel over een dreigende muizenplaag.

Volgens Kuyck wordt er voortdurend aan gewerkt om de muizen buiten de deur te houden. “We hebben in het voorjaar Gemini nog helemaal onder handen genomen, daar zijn nu juist wat minder muizen. Het lastige is dat ze steeds op andere plekken opduiken. Als er verbouwingen zijn, gaan ze naar gebouwen waar het wat rustiger is.”

Mindset

Om het aantal muizen te beperken, wordt er zo goed mogelijk schoongemaakt en worden er lokdozen ingezet, meldt het hoofd Operational Services. “Maar helemaal muizenvrij is erg lastig. De schoonmakers kunnen wel goed hun werk doen, maar als er vervolgens weer pizzadozen rondslingeren kun je daar weinig aan doen. Het is ook een mindset die moet veranderen bij medewerkers en studenten; laat zo min mogelijk voedsel of resten daarvan op je bureau of werkplek liggen.”

Het lijkt er op dat de medewerkster die het hantavirus heeft opgelopen en, vrij uitzonderlijk, een wat heftigere variant heeft- er weer bovenop komt, vertelt Kuyck. Waar de medewerkster het virus precies heeft opgelopen, is niet duidelijk, stelt Kuyck. “De GGD heeft in elk geval aangegeven dat de kans miniem is dat de campus de besmettingsbron is geweest.”

Deel dit artikel