En hoe is het in Mexico-Stad?

‘Waarom zou je toch naar Mexico-Stad gaan? Is het daar niet supergevaarlijk? Kom wel levend terug hè!’ Ik heb de meest uitéénlopende reacties gekregen, maar ondanks dat ben ik drie maanden geleden verhuisd naar één van de grootste en meest diverse (en beruchte) steden ter wereld: Mexico-Stad.

Mexico-Stad is een stad met eigen karakteristieken. Helaas is het verschil tussen rijk en arm hier nog steeds erg groot en je komt dit dagelijks tegen: loop vijf minuten en je kunt in een heel andere wijk terechtkomen. Het eten hier is ontzettend lekker, gezond (niet dus!) en goedkoop. Verder eten Mexicanen écht overal salsa bij (zelfs bij popcorn!).  De meest aparte gebeurtenis? Er moest wat gebeuren aan het watersysteem, dus was er in de hele stad een week lang geen wateraanvoer.

Dan de mensen: Mexicanen zijn ontzettend gastvrij, sociaal en houden van een feestje. Als buitenlander is het hier dan ook ontzettend gemakkelijk om Mexicaanse vrienden te maken. Zelf woon ik in Condesa, een wijk met veel expats en exchange studenten waar altijd wat te doen is. Ik volg college op Tecnológico de Monterrey in Santa Fe. Dit is ongeveer tien kilometer van mijn woonplek maar toch kan het soms anderhalf uur duren om naar huis te gaan (het verkeer in deze stad is een gekkenhuis!). Ik volg vakken en daarnaast ben ik betrokken bij projecten met twee bedrijven: Unilever en Coppel. Dit heeft me de kans gegeven een kijkje te nemen in het Mexicaanse bedrijfsleven en de logistieke problemen waarmee ze hier te maken hebben.

Mexicanen zijn toch wel heel anders dan Nederlanders. Tijdsdruk kennen ze niet en van burn-outs hebben ze nog nooit gehoord. Soms valt het dan ook niet mee om afspraken te maken met Mexicanen, maar hun sociale karakter maakt dat altijd weer goed. Vanaf dag één wilden ze me maar al te graag hun land laten zien en mij in hun cultuur (en feestjes) integreren.  Als Nederlanders kunnen we daar zeker nog van leren.

 

Naast het leven meemaken in Mexico-Stad zelf, heb ik genoeg tijd om veel weekendtripjes te maken om zoveel mogelijk van het land te zien. Mexico is heel divers en je vindt hier bijna alles: stranden, bergen, culturele steden en natuur. Helaas zit mijn semester er over drie weken al op, maar gelukkig mag ik daarna nog een paar weken rondreizen en genieten van de Mexicaanse cultuur. En mijn meest waardevolle ervaring hier? Disfruta tu vida!

Deel dit artikel via je socials