Charlotte van der Sommen in Mexico.

En hoe is het in Mexico-stad?

Mexico, het land van de drugskartels, tequila, taco’s en corruptie. Hier besloot ik om stage te lopen voor mijn bachelor Industrial Design. Het was voor mij een uitdaging om een land te verkennen dat niet direct wordt gezien als designland.

Begin augustus vloog ik naar Mexico-stad om midden augustus te beginnen aan mijn stage bij het designbedrijfje ‘Studio José de la O’. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Een paar dingen zijn me opgevallen: Mexicanen eten inderdaad héél veel taco’s, maar vooral ook heel veel chilipepers. Tequila is tot mijn grote verbazing niet de populairste sterke drank. Dat is mescal, ook gemaakt van agave, maar een stuk zachter dan tequila.

Voor designers is Mexico-stad een walhalla. Het is een land met gigantisch veel middelen en creativiteit. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het hier voor een spotprijs laten maken. Er zijn grote internationale fabrieken, maar ook familie-huiskamerfabriekjes. In mijn eerste week werd ik door mijn stagebegeleider meegenomen naar een glasfabriekje waar hij zijn glazen producten laat maken. Het fabriekje bevond zich in een doorsnee huis waar ze de woonkamer en de keuken hebben omgedoopt tot glaswerkplaats.

Helaas is er ook een enorm verschil tussen arm en rijk, dat in stand wordt gehouden door de huidige regering van Mexico. De president wordt gezien als een marionet van de rijke zakenmannen die een veel te goede band hebben met de drugskartels.

Ondanks enkele onveilige plaatsen en wegen is Mexico voor mij het land van kleuren, openheid, warmte, geweldig eten en heel vriendelijke mensen die altijd voor elkaar en voor jou klaarstaan.

Ik hoop dat ik mensen enthousiast heb kunnen maken om zelf een kijkje te gaan nemen. Je zult hoogstwaarschijnlijk net zo verliefd worden op dit prachtige land als ik ben geworden.

Deel dit artikel