Lucid en CHEOPS werken samen aan ‘eyecatcher’ GLOW

Een team van 22 TU/e-studenten werkt aan een grote, interactieve lichtinstallatie voor GLOW, waarmee ze vooral in 2019 een van dé eyecatchers van het evenement hopen neer te zetten. Bezoekers krijgen dit jaar alvast een voorproefje met ‘Loop’, een kunstwerk van lichtgevende kubussen dat bezoekers wil uitnodigen tot samenwerking - in de eerste plaats met elkaar.

door
foto Team IGNITE

In 2016, toen de GLOW-route onder meer over het TU/e-terrein voerde, lieten studenten Bouwkunde en Industrial Design ook al zien waartoe een samenwerking tussen beide faculteiten kan leiden. ‘LumenUs’ heette hun lichtkunstwerk dat een plek kreeg naast het Laplaceplein: een ingewikkelde constructie van verlichte staven en staalkabels in onderlinge balans, reagerend op impulsen vanuit het publiek.

Die samenwerking tussen de studieverenigingen CHEOPS en Lucid smaakte naar meer, vertelt Bouwkundestudent Niels Dusseldorp. Een jaar geleden verenigde tweeëntwintig bachelor- en masterstudenten van genoemde faculteiten - onder wie Dusseldorp - zich daarom opnieuw, onder de noemer IGNITE. “We zijn eerst gaan brainstormen: willen we een interactieve installatie maken? Iets statisch? Of een show? Wat willen we bereiken?”

Hypar

Het resultaat is ‘Hypar’: een interactief systeem dat reageert op de inbreng van voorbijgangers. Een grote installatie van ruwweg zes bij vijf bij vier meter, bestaand uit ruim tweehonderd kubussen “die samen een Pringle vormen”.

Lees verder onder de foto. 

Met Hypar wil IGNITE mensen laten samenwerken en zo, samen met vreemden, iets laten ontstaan, beschrijft teamcaptain Sietse de Vries, masterstudent Building Physics. Enkele mensen op afstand krijgen hiervoor de controle over de installatie en creëren, in interactie met elkaar en het kunstwerk, een lichtshow voor anderen die zich temidden van de installatie bevinden. Dusseldorp: “Wij denken dat het echt een van de eyecatchers van GLOW kan worden.”

Voor de uitvoering van zijn concept werkt IGNITE samen met onder anderen universitair docent en omgevingspsycholoog Antal Haans, onder meer betrokken bij onderzoek naar de invloed van licht op menselijk gedrag op het Stratumseind. De Vries: “We willen dergelijk TU/e-onderzoek graag toepassen en samen met hem bekijken hoe we die beoogde samenwerking tussen mensen het best kunnen bereiken.”

Na het concept te hebben uitgewerkt, mochten de studenten hun idee komen pitchen bij de organisatie van GLOW. En die was volgens De Vries al gauw enthousiast: “Een studententeam dat iets laat zien van onderzoek aan de TU/e, dat doet het altijd goed. Bovendien waren ze heel tevreden over de ervaringen met LumenUs twee jaar geleden.”

Lees verder onder de foto.

Iets te ambitieus

Voor de aankomende editie van het lichtkunstfestival bleek de uitvoering van Hypar, met volgens De Vries een begroting van "bijna een ton", echter net iets te ambitieus. Dit jaar presenteert IGNITE op GLOW daarom eerst een iets bescheidenere versie van het concept: 'Loop', een vergelijkbaar systeem, maar in de vorm van een cirkel van twintig kubussen. Hiermee willen de studenten, met behulp van bezoekers, van dag tot dag verschillende soorten interacties gaan testen. “Wat werkt, waar komen mensen op af?”, aldus de teamcaptain. GLOW-gangers kunnen dit jaar nog niet onder de installatie door lopen, maar desondanks hoopt IGNITE de bezoekers al een mooi voorproefje te geven van Hypar in 2019.

De hele installatie (de exacte locatie op de GLOW-route is nog even geheim) wordt door de studenten zelf gebouwd. Volgens Dusseldorp zijn de profielen voor de kubussen intussen gezaagd, “de eerste elektronica druppelt langzaam binnen”. Ook de TU/e juicht het project volgens hem toe en ondersteunt het team onder meer met een eigen plek in de innovation Space. “Ook mogen we gebruikmaken van de werkplaats daar, dat is heel fijn.”

Dusseldorp vindt het “tof om te zien hoe de ID’ers heel erg gericht zijn op de elektronica en het ontwerpen van de interactie, en hoe bouwkundestudenten weer hun steentje bijdragen aan het constructieve ontwerp. Dat gaat echt heel goed samen”.

Geen droneshow

Ook een ander gezelschap van TU/e-studenten, verenigd in team Firefly, hoopte zich dit najaar profileren op GLOW. Hun beoogde droneshow voor het evenement (en voor de expo Robot Love) bleek voor nu echter "iets te ambitieus", liet woordvoerder Paul van Dooren deze maand weten. 

Vorig jaar werd GLOW verspreid over acht dagen door zo’n 740.000 mensen bezocht. 

Update 2 oktober 2018: 'Loop' krijgt tijdens GLOW 2018 een plek op het Karel Vermeerenplantsoen in de binnenstad, vlak achter jongerencentrum Dynamo en het pand van het Eindhovens Studenten Corps. 

Deel dit artikel