Exploding Wire voor Flux. Foto | Bart van Overbeeke

Haperende Tesla Coil enig smetje op start GLOW

Het nodige lastminute “kunst- en vliegwerk” kwam eraan te pas, maar uiteindelijk blikt de TU/e terug op een geslaagd openingsweekend van GLOW. De Tesla Coil, een van de publieksfavorieten tijdens GLOW vijf jaar geleden, viel zaterdagavond uit door computerstoringen, maar was zondag na de nodige aanpassingen weer in bedrijf. Met een andere blikseminstallatie, Exploding Wire, vestigde de TU/e een record - dat van de langste bliksemstraal door een mens gemaakt.

Hij is naar eigen zeggen “effectief van de straat gehouden” de afgelopen dagen. TU/e-hoogleraar Gerrit Kroesen, coördinator van ‘GLOW Science’ (zoals de campusroute is gedoopt), moest kort voor en na de start van het lichtkunstfestival nog volop aan de bak.

Met name de Tesla Coil, die een plek kreeg in de vijver bij De Zwarte Doos, zorgde afgelopen weekend nog voor de nodige hoofdbrekens. Dit mede door een te late levering van “een aantal zaken” door externe bedrijven, waardoor de show rond de blikseminstallatie pas vrijdagavond voor het eerst volledig kon worden getest. “Het was kunst- en vliegwerk. Daardoor konden we toch wat minder robuust te werk gaan dan gehoopt.”

Een gevolg was dat bij de eerste tests, waarvan vrijdagavond onder anderen een rondgeleid VIP-gezelschap en een club journalisten getuige waren, de balans in de show niet goed was, stelt Kroesen. “De muziek was te hard, de verlichting te fel. Dat is in de loop van zaterdag allemaal gecorrigeerd, zodat de show nu veel evenwichtiger is.”

Zaterdagavond bleek echter dat de techniek rond de Tesla Coil alsnog niet helemaal op orde was. Rond half tien viel de blikseminstallatie, na eerder op de avond al flink te hebben gesputterd, uit door computerstoringen. De kern van het probleem schuilde volgens Kroesen in de bekabeling, waar de Tesla Coil op stoorde waardoor de computer “op tilt” sloeg. “Het duurde telkens een behoorlijke tijd voordat 'ie weer was opgestart.”

Geopperd werd om de licht- en geluidsshow de rest van de avond zonder Tesla Coil te laten doorgaan, maar Kroesen en GLOW-directeur Ronald Ramakers zagen dit niet zitten. “Mensen komen hier voor die Tesla Coil, dan moet je ze niet afschepen met een lampje en een muziekje.” Opstoppingen of gemopper bij de vijver, waar bezoekers volgens de plattegrond iets hadden verwacht, leverde dat volgens hem niet op.

Zondagochtend is alle bekabeling tussen de bedieningspanelen en de Tesla Coil vervangen door glasvezel, waarmee de mankementen volgens Kroesen verholpen zijn. “Glasvezel is niet gevoelig voor dergelijke storingen.”

Zondagavond draaide de installatie dan ook alsnog met succes, evenals de andere tien lichtkunstprojecten op de campus. “Veel dingen waren pas op het allerlaatste moment klaar, zoals we bij studentenprojecten wel vaker zien. Een dag van tevoren denk je: ‘dat gaat hélemaal mis’ - maar als het er moet staan, dan stáát het er ook.”

Recordbliksem

Met Exploding Wire, de bliksemstraal die elke tien tot vijftien minuten wordt gefabriceerd op het grasveld voor Flux, vestigde de TU/e zaterdagavond een record -  namelijk dat van de langste door een mens gemaakte bliksemstraal. De straal bereikte een lengte van tachtig meter.

Kroesen zegt, vanwege de hectiek vanuit zijn vliegende-keep-rol, nog weinig reacties van bezoekers te hebben opgepikt. “Maar volgens mij zijn mensen wel weer enthousiast.”

Dat de Tesla Coil, bij zijn GLOW-debuut vijf jaar geleden een van de publieksfavorieten, zaterdag geen vliegende start kon maken, is voor Kroesen “geen drama. Het betrof een van de elf projecten die we hier draaien”. Bij de TU/e-route voor GLOW zijn zo’n tweehonderdvijftig mensen betrokken, zo benadrukt hij, onder wie circa vijftig van buiten de TU/e. “Die mensen lopen stuk voor stuk de benen onder hun gat vandaan voor GLOW en zijn de afgelopen weken op de gekste tijden in touw geweest. Daar heb ik een groot ontzag voor.” Wel wordt het evenement na afloop nog uitgebreid geëvalueerd, ook met externe betrokkenen. “Dan bekijken we uiteraard ook hoe we dit soort problemen een volgende keer kunnen voorkomen.”

95.000 bezoekers

GLOW trok op de openingsavond zo’n 95.000 bezoekers; 50.000 wandelaars bezochten die avond het TU/e-terrein, laat Hay Becks van TU/e's Safety & Security weten. Op zondagavond waren dat er circa 23.000. 

Volgens Eric van der Heijden van de TU/e-brandweer zijn de eerste twee avonden rustig verlopen. Tijdens GLOW zijn er elke avond acht mensen vanuit Safety & Security op de been op het TU/e-terrein.

Lees meer over enkele TU/e-projecten tijdens GLOW in Cursor 5.

Hieronder een impressie van GLOW op de campus van fotograaf Bart van Overbeeke.

Deel dit artikel