Met Erasmusvrienden op roadtrip door Toscane, hier op het Piazza dei Miracoli in Pisa.  Bo helemaal rechts . Foto | Privéarchief Bo Drummen

En hoe is het in Ancona?

Dat het internationale semester eraan zat te komen wist ik al lang, maar het kiezen van de universiteit bleek toch moeilijker dan ik van tevoren had verwacht. Maar nu ik al zo’n twee maanden in Ancona vertoef kan ik zeggen: ‘Ja Bo, je hebt een goede keuze gemaakt’.

In Italië volg ik vakken van de Engelstalige master Biomedical Engineering, waar de studenten worden opgeleid als Information Engineer. Ik ben dus veel bezig met wiskunde, voornamelijk om fysiologische processen om te zetten in functies. Veel dingen waarvan ik de basis al wist of ooit heb gehad, maar nooit tot in dit detail mee heb gewerkt. Mijn keuze in vakken is erg gevarieerd, maar ze passen allemaal goed bij mijn interesses.

Ook al maak ik lange dagen op de universiteit, naast het studeren heb ik genoeg tijd om leuke dingen te doen. Ancona is niet de meest bruisende stad, maar als je de juiste plekjes weet te vinden kun je je hier prima vermaken. De omgeving van Ancona is prachtig en in de provincie Marche vind je veel bergen en mooie stranden. De vele badplaatsen die er nu nog soms ‘dood’ bij liggen, zal ik de komende maanden gaan ontdekken als het strandseizoen opbloeit.

Vreemde tradities

Naast de prachtige dingen van Italië, heb ik ook al wat vreemde tradities ondervonden. Zo vieren ze carnaval compleet anders, en heeft iedere plaats zo zijn eigen rituelen. In Offida rennen ze bijvoorbeeld een hele middag achter een nepstier aan en in Fano kijken ze zes keer naar dezelfde bonte optocht en gooien ze alles (serieus alles) in de strijd om zo veel mogelijk snoepjes op te vangen.

Naast de oude tradities hebben de Italianen ook hun eigen routines, voornamelijk op het gebied van eten en koffie. Het is van belang dat je tussendoor de tijd neemt om goed te lunchen, zoals ik al snel leerde op de universiteit. Vaak brengen ze een grote portie pasta mee van thuis, die dan op het gemak genuttigd wordt. En het meest belangrijke van alles, na je lunch neem je tijd voor een goede echte Italiaanse koffie. Na het hele ritueel van ongeveer een uur, kun je weer vol goede moed aan de slag.

Pasta, pizza, mama mia!  

In deze video, die op de eerste dag van de introductie is gemaakt, komt Bo een paar keer in beeld en vertelt ze over haar keuze. 

Deel dit artikel