Van stroopwafeltechniek tot robotvoetbal op introductiedag

Ruim twintig nieuwe TU/e-medewerkers meldden zich vrijdag 14 juni in Vertigo voor de introductiedag ‘Welcome to TU/e’. Daghosts Susan Lambriks en Femke Verheggen heten de diverse groep welkom. Aan de universiteit zijn bijna honderd nationaliteiten vertegenwoordigd en vrijdag is er een vrijwel 50/50-mix tussen internationals en Nederlanders. Deze introductiedag markeert voor velen niet alleen de start van een nieuwe carrière, maar biedt ook het opstapje voor het creëren van een nieuw leven in een nieuwe stad.

Wie denkt dat er op deze dag alleen maar geluisterd moet worden naar presentaties, heeft het mis. Er is ook ruimte voor interactie en een kijkje achter de schermen. Om de verse collega’s meteen op hun gemak te stellen, wordt er gestart met een spel als ijsbreker. Iedereen schrijft een open vraag op, die wordt ingeleverd bij host Lambriks. Je gaat tegenover iemand zitten en schuift steeds een plaats door. Bij elk verschuiving hoort een nieuwe vraag die door beide partijen beantwoord moet worden, zoals ‘wat is je spirit animal en waarom?’ en ‘wat is je slechtste gewoonte?’. Het ijs is gebroken en er wordt al flink gekletst, waardoor Lambriks extra moeite moet doen om boven het gekeuvel uit te komen.

Soppen of niet?

De koffieronde met stroopwafel doet het goed, zowel bij Nederlanders als bij de internationals. Die laatste groep krijgt meteen tips hoe de Hollandse (of Nederlandse? Die discussie komt ook nog aan bod) lekkernij het beste gegeten kan worden: even warm laten worden op het kopje koffie en daarna kort soppen. Of niet - daar is niet iedereen het over eens. Verschillende internationals proberen het graag zelf uit.

Lees verder onder de foto.

De slogan ‘Where innovation starts and where people matter’ wordt door Lambriks en Verheggen goed uitgedragen. De kwaliteit van het onderzoek heeft de universiteit hoog in het vaandel staan. Maar het gaat om meer dan dat. “De mensen achter de onderzoekers moeten zich ook thuis voelen”, vindt Lambriks. Daarom worden tijdens de introductiedag ook initiatieven voor verbinding, zoals het Get in Touch-programma en het Spouse Initiative, aangehaald.

Na de informatieve ochtend met presentaties verplaatst het gezelschap zich naar buiten om de campus te verkennen. De rondleiding begint bij de TU/e innovation Space, waar het Equipment & Prototype Center wordt bezocht. Instrumentmakers Jeroen Baijens en Erwin Dekkers laten zien hoe we op de campus allerlei instrumenten en prototypes ten behoeve van onderzoek zelf maken. In de glasblazerij mogen enthousiaste deelnemers ook zelf even proberen om glas te blazen.

Lees verder onder de foto's. 

Mens tegen machine

Na een lekkere lunch in community cafe Hubble vervolgt de groep zijn weg richting het robotvoetbalstadion in Gemini. Tech United geeft daar een demonstratie van wat de voetbalrobots kunnen. Ook hier is ruimte voor uitdaging: “Wie durft te keepen als de robot een penalty trapt?” Twee heren melden zich. Na één doelpunt voor de robot weten ze de overige pogingen toch te blokkeren.

Lees verder onder de foto.

Met de sportieve mindset van het robotvoetbal gaan we verder naar het Studentensportcentrum (SSC), waar marketing- en communicatiemedewerker Raymond Starke de rondleiding voor zijn rekening neemt. Daar zijn genoeg verschillende sporten te beoefenen, maar Starke geeft aan dat bij medewerkers vooral de lessen in de vroege ochtend en rond lunchtijd zeer populair zijn, omdat die goed in een werkschema passen. “Yoga is daar een goed voorbeeld van.” De interesse voor een sportkaart is bij sommigen direct gewekt.

Eerste nieuwe vrienden

Aan het eind van de dag worden de eerste telefoonnummers al uitgewisseld. Verheggen: “We zien dat sommige mensen tijdens de introductiedag ook al meteen wat vrienden maken. Dat is natuurlijk fijn als je net nieuw bent in Eindhoven en ook een van de doelen van de introductiedag.”

De reacties in de groep zijn zeer positief. De dag is divers en ondanks de grote hoeveelheid aan informatie voelt het erg luchtig. Benjamin Büttner, promovendus aan de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, vindt het een leuke dag en is zeker ook blij met de informatie over zijn nieuwe woonplaats Eindhoven. Sylvia van Beek-Verschure, werkzaam bij Biomedische Technologie, voelt zich nu al “als een vis in het water hier. Het is ontzettend leuk dat hier tijd voor vrij gemaakt wordt.” De dag wordt afgesloten in het zonnetje op het terras van grand café De Zwarte Doos. Proost, op een succesvolle loopbaan.

Alle nieuwe medewerkers en hun partners kunnen deelnemen aan de introductiedag. Dat geldt ook voor promovendi en PDEng's, omdat die in Nederland worden gezien als medewerkers. Start je binnenkort of ben je onlangs gestart bij de TU/e en wil je deelnemen aan een introductiedag? De eerstvolgende vindt plaats op 6 september. Je kunt je aanmelden via de mail

Deel dit artikel