Meatless Monday in de Campus Kitchens

Aanstaande maandag zal er geen soep met spek, hamburger of plakje boterhamworst worden geserveerd in de vijf Campus Kitchens van de TU/e. Een vleesloze dag is een van de manieren om van de TU/e-campus een vitale campus te maken, een doel dat Carmen van Vilsteren, directeur van de Strategic Area Health, vorig jaar zei na te streven. VITAM schat dat het tweehonderd kilo vlees scheelt.

In de kantines van Gemini, Auditorium, Helix, Flux en MetaForum zijn maandag 11 maart geen vlees- of visproducten te verkrijgen. VITAM wil daarmee aansluiten bij de landelijke campagne Nationale Week Zonder Vlees (NWZV). General manager Stephan van den Berg schat dat VITAM hierdoor tweehonderd kilo dierenvlees minder inkoopt. Volgens de stichting Week Zonder Vlees staat dat gelijk aan een besparing van 33.000 liter water en een vermindering van uitstoot van CO₂ die vrijkomt bij 20.000 kilometer autorijden. Het water was anders gebruikt voor de irrigatie bij de productie van veevoer, in de veehouderij zelf en bij de productie van tweehonderd kilo vlees, zo valt op te maken uit de NWZV-website.

Carmen van Vilsteren, directeur van de Strategic Area Health, uitte vorig jaar november tijdens de Vitality Week al haar voornemen om de campus aanzienlijk vitaler te maken dan ze nu is. Tijdens brainstormsessies in die week werd door diverse deelnemers geopperd af en toe vleesloze maandagen te organiseren. Dit wordt volgende week nu voor het eerst in de praktijk gebracht. De NWZV wordt voor de tweede keer gehouden.

Autoritje

De werkgroep Vitaliteit is belast met de taak om van de TU/e-campus ‘de vitaalste ter wereld’ te maken. Erwin Kerkhof is een van de leden en is daarnaast adviseur Duurzaamheid bij Dienst Huisvesting en coördinator bij het GO Green Office, dat bestaat uit een team van negen studenten. “Als Green Office zijn we al langer bezig met bewustwording over voedsel”, vertelt Kerkhof, “en de impact daarvan op mens en milieu. Zo hebben we bij de Intro in augustus op een ludieke manier aandacht gevraagd voor de impact van vlees en zuivel door aan te geven wat een hamburger, een stuk kaas, of een kipfilet oplevert aan CO₂-uitstoot. Zo ‘stoot’ een hamburger evenveel CO₂ uit als een gemiddelde auto doet tijdens een rit van dertig kilometer.”

Kerkhof noemt VITAM een logische partner bij deze actie. “De cateraar kan een vegetarisch alternatief voorschotelen en we kunnen samen optrekken bij het uitwerken van andere duurzame ambities.” Green Office zal maandag een flyer verspreiden en gaat de actie van de Intro op één locatie herhalen.

In de foodoutlets Deli in MetaForum en Gemini en de Bakery in Atlas en Vertigo is op maandag wel vis of vlees verkrijgbaar. Grilzz in Auditorium serveert –de hele week- een vegetarische Viking Special. Harry Covèrt in Atlas is overigens elke dag van het jaar vegetarisch.

Deel dit artikel