Vicevoorzitter Jo van Ham verlaat de TU/e geridderd

De burgemeester van Meierijstad, Kees van Rooij, was gisteren aanwezig in Atlas om aan scheidend vicevoorzitter Jo van Ham de versierselen uit te reiken die horen bij de Koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Ham zei overvallen en geroerd te zijn door alle mooie woorden. Bij de opening van Atlas moest hij toch nog bijspringen om het doorknippen van het lint over te nemen van de vastgelopen zorgrobot Hero.

Dat had Jo van Ham toch maar mooi weten te combineren, zei een van de sprekers; de officiële opening van Atlas te laten samenvallen met zijn afscheid na meer dan tien jaar als vicevoorzitter van het College van Bestuur actief te zijn geweest. De hele dag werd Van Ham gefêteerd en toegesproken en in de nieuwe grote collegezaal in Atlas werd zijn doopceel gelicht. Van zijn kortstondige jeugdige carrière als trompettist en trommelaar bij de fanfare Sint Jozef, en zijn ‘roerige’ jaren als hippiestudent tijdens zijn rechtenstudie in Nijmegen, tot zijn langjarige carrière bij OCW.

De meest uitbundige toespraak kwam van oud-rector Hans van Duijn, die vertelde bij het aantreden van Van Ham wel wat moeite te hebben gehad. “Niet alleen stemde hij op de VVD, maar hij was ook nog eens fan van ‘Ajaxes’ én Limburger.” Van Duijn vertelde dat de relatie echter snel goed en hecht werd en hij wuifde zijn oud-collega veel lof toe voor alles wat die in de afgelopen jaren op zijn aandachtsgebieden had weten te realiseren. "Jo zorgde voor het geld, zodat ik het kon uitgeven." Enigszins cynisch zei Van Duijn dat Van Ham maar goed van dit moment moest genieten. “Zoveel aandacht voor jou als persoon is er straks alleen nog tijdens je begrafenis.”

Van Ham kreeg via filmpjes ook nog complimenten voor zijn werk voor de stad Eindhoven en regio (van oud-burgemeester Rob van Gijzel), voor de totstandkoming van JADS in Den Bosch (van oud-burgmeester Ton Rombouts) en zijn werk bij het ministerie (van oud-minister en gewezen baas Jo Ritzen). Gedeputeerde Bert Pauli was aanwezig om hem te prijzen voor zijn visie op Europese en internationale ontwikkelingen en voor zijn inspanningen binnen de provincie Brabant.

Bij de openingsceremonie van Atlas moest Van Ham, die inmiddels met een Koninklijke onderscheiding op zijn revers rondliep, nog bijspringen om samen met collegevoorzitter Jan Mengelers het rode lint door te knippen. Zorgrobot Hero die zich van deze taak zou kwijten, was vastgelopen door de overload aan wifiverkeer en weigerde daardoor dienst op het moment suprême. Maar zoals wel vaker zag Van Ham er geen been in om dan zelf aan de bak te gaan.

Deel dit artikel