Onderweg in de metro om uit te gaan met ‘Erasmusgenoten’. Lisa op de tweede rij, derde van rechts. Foto | Privé-archief Lisa

En hoe is het in Londen?

Hoewel bijna iedereen naar landen ging op meer dan zes uur vliegen, koos ik voor een stageplek veel dichterbij: Londen. Terwijl ik al bezig was met mijn afstudeerproject voor Medical Engineering kreeg ik de optie om stage te gaan lopen aan het Imperial College Londen, een van de beste universiteiten ter wereld. Deze kans kon ik natuurlijk niet laten schieten, ik zette mijn project tijdelijk op stop, stapte in de trein en ging naar Londen.

Ik had mijn accommodatie al geregeld, maar natuurlijk ontbreken er altijd nog spullen, zoals beddengoed. Omdat ik wist dat Londen al duur genoeg zou worden, was mijn eerste stop de Ikea. Dit vond ik zelf nogal ironisch, want het was precies hetzelfde als in Nederland, met dat verschil dat het Wembley stadion er achter stond. Maar toen ik eenmaal gesetteld was, kon ik de stad gaan verkennen. Ik ben al een paar keer eerder naar Londen geweest en het blijft een van mijn favoriete steden. De drukte is goed te doen, helemaal met Hyde Park op vijf  minuten loopafstand. Ook dat het verkeer aan de ‘goede’ kant van de weg rijdt (iets wat te maken heeft met Romeinen en Napoleon) is snel gewend.

Leven in Londen betekent niet dat je veel ‘inheemse’ Londenaren gaat zien. Ongeveer de helft van de meer dan acht miljoen mensen komt uit het buitenland en op de universiteit komt slechts 36 procent uit het Verenigd Koninkrijk. De international experience krijg je hier dus wel. Maar mocht je toch een beetje heimwee krijgen, dan is er een hele actieve community van Nederlanders aanwezig die borrels en uitjes organiseren. Je hoeft zelfs Koningsdag niet te missen, want in een van de Dutch pubs wordt die gevierd.

Nu ben ik naar Engeland gegaan terwijl de Brexit op 29 maart 2019 van start zou gaan. Gelukkig zijn studenten niet de enigen die last hebben van uitstelgedrag. Dankzij veel ‘No No No’s’ en ‘Orderrr’- geroep, zal Engeland (misschien) pas eind oktober uit de EU stappen. Zelf heb ik er niet veel last van op betogers na, die in de weg lopen wanneer je door Hyde Park aan het hardlopen bent en klagende immigranten/Nederlanders die met trage en vage apps hun inschrijving moeten regelen.

Door de vele leuke ervaringen die je hier in Londen meemaakt, plus dat vrienden makkelijk op bezoek kunnen komen, zal het me zeker lukken om hier nog twee maanden te blijven!

Deel dit artikel