iGEM Eindhoven 2019 in Boston. Foto | iGEM Eindhoven

Vijf nominaties voor iGEM-team in Boston

Het iGEM-team van de TU/e heeft afgelopen weekend op de ‘Giant Jamboree’ in Boston nominaties in maar liefst vijf categorieën binnengesleept. Hoewel die niet werden verzilverd, voldeed het team wel aan de criteria voor een gouden medaille. iGEM Eindhoven ontwikkelde een methode om snel bacteriën te detecteren met behulp van fagen, een soort virussen voor bacteriën.

door
foto iGEM Eindhoven

International Genetically Engineered Machine (iGEM) is een competitie voor (studenten)teams, waarin technieken uit de synthetische biologie worden gebruikt om uiteenlopende problemen op te lossen. De finale is elk jaar in Boston.

Yvonne van Mil, verantwoordelijk voor de PR van het team, liet na de eindceremonie - maandagavond laat, Nederlandse tijd - weten dat het “super” was gegaan voor het Eindhovense iGEM-team. “Het was een drukke, maar erg interessante conferentie. We hebben veel presentaties van andere teams gezien en zijn erg onder de indruk van alle projecten en de resultaten. Zelf hebben we nominaties behaald in de categorieën Best Diagnostics Project, Best Poster, Best New Basic Part, Best New Composite Part en Best Measurement. Bovendien hebben we voldaan aan de criteria voor een gouden medaille.” Dit jaar kwam slechts 15 procent van alle 375 deelnemende teams in aanmerking voor zo’n gouden medaille.

Met hun project wilde iGEM Eindhoven dit jaar het probleem van antibioticaresistentie aanpakken: door het overvloedig voorschrijven en slordig gebruik van antibiotica raken steeds meer bacteriën ongevoelig voor dit type medicijnen. Met een snellere detectiemethode voor bacteriën kan gerichter antibiotica worden voorgeschreven, was hun gedachte. De methode die ze daarvoor ontwikkelden, maakt gebruik van fagen - een soort virussen voor bacteriën - waarmee in principe binnen een uur het type bacterie dat de infectie veroorzaakt kan worden vastgesteld. Het team werkte hiervoor samen met fagen-experts van het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Brussel.

Als eerste iGEM-team van de TU/e startte het team in september een crowdfunding-actie om geld op te halen voor deelname aan het slotevenement van iGEM, de ‘Giant Jamboree’ in het Hynes Convention Center in Boston, dat plaatsvond van afgelopen vrijdag tot maandag. Die actie leverde 2.935 euro op - bijna 500 euro meer dan het streefbedrag.

Deel dit artikel