En hoe is het in Plzeň?

Dobrý den! Inmiddels ben ik al iets meer dan twee maanden in de vierde stad van Tsjechië: Plzeň. Plzeň is de wat minder bekende kleine broeder van Praag, Brno en Ostrava en ligt op ongeveer een uurtje met de bus van Praag af. Daar waar Praag een zeer toeristische stad is, is Pilsen dit -tot op heden- niet. Echter, doordat er twee universiteiten in de stad liggen, zijn er veel studenten en daarmee dus ook veel Erasmusstudenten.

door
archieffoto Raoul Surie

Er liggen flink veel studentenflats verspreid door de stad. Die waar ik verblijf is Máchova 20, hier bekend als B2. Omdat dit een van de eerste beelden van Plzeň was voor mij, dacht ik dat de hele stad veel weg zou hebben van de typische karakteristieken van het Oostblok: veel beton en weinig kleur. Gelukkig bleek dat het centrum al iets meer kleur heeft maar vooral ook dat er genoeg te beleven valt!

Mijn stage gaat gestaag, ik ben 99 procent van de tijd aan het werk in Matlab, C of Python dus vooral programmeren en veel debuggen. Collega’s zijn relaxed, en spreken oké Engels, in tegenstelling tot de meerderheid van de bevolking hier. Om kleding te kunnen wassen, moet ik bijvoorbeeld een Tsjechische vrouw bij de receptie vragen voor de sleutel tot het washok. Zij spreekt alleen maar Tsjechisch en Russisch, dus dit is over het algemeen een redelijk eenzijdig gesprek tussen Google Translate op mijn telefoon en haar. Zij reageert nors kijkend in het Tsjechisch op mij, waarop ik meestal vriendelijk knik en “Ano” zeg, wat “Ja” betekent.

In Tsjechië is de belangrijkste maaltijd van de dag de lunch. Deze maaltijd is warm en iedereen hier op de campus luncht dan ook in de “Menza”. Meestal zit ik met mijn collega’s om half twaalf te lunchen, waardoor ik om twaalf uur al een warme maaltijd op heb. Ik moet zeggen dat ik langzaam fan begin te worden hiervan.

Naast mijn wekelijkse leventje, ga ik ook op weekendtripjes, bijvoorbeeld naar Praag of Salzburg, of naar speciaalbierfestivalletjes!

Op dinsdag sta ik meestal te borrelen in “Studna”. Deze studentenkroeg ligt op vijftig meter van mijn dorm en heeft halve liters bier voor € 1,10. Hier wordt meestal tafelvoetbal gespeeld, gedart of gewoon lekker geborreld. Over bier drinken gesproken, het grapje “Pilsen in Plzeň” is redelijk vaak gemaakt, maar het wordt hier ook wel bevestigd. Volgens onderzoek gedaan in 2013, consumeren Tsjechen gemiddeld maar liefst 144 liter bier per inwoner per jaar, waar wij in Nederland slechts op 70 liter per persoon per jaar uitkomen [1]. Het helpt ook wel mee dat je in Plzeň altijd een halve liter krijgt als je bier bestelt, tenzij je expliciet aangeeft dat je een klein biertje wil. Ook bij speciaal bier is dit het geval. Voor een halve liter speciaalbier betaal je hier € 2. Should I say more?

Čau!

Deel dit artikel