Bodega rondom Mendoza. Foto | Privéarchief Jasper Loeff

En hoe is het in Buenos Aires?

Sinds februari studeer ik aan het Instituto Tecnológico de Buenos Aires (ITBA) in Argentinië. De keuze voor Argentinië was voor mij een hele bewuste. Anderhalf jaar geleden heb ik met een vriend drie maanden gereisd door Zuid-Amerika. De combinatie van ruige natuur, gemoedelijke mensen en uitstekend nachtleven vind je alleen hier. Na deze ervaring wist ik het zeker: hier wil ik terug voor m’n internationale semester. Dit keer in Argentinië, dat in veel opzichte het tegenovergestelde is van wat we in Nederland gewend zijn.

door
foto Privéarchief Jasper Loeff

Om te begrijpen dat Argentinië anders is hoef je maar naar de kaart te kijken. Je zult opmerken: Argentinië is groot, heel groot. Zoals zoveel landen op dit continent woont het overgrote deel van de inwoners in of rond de hoofdstad. Hierdoor is Argentinië een leeg land, waar op veel plekken de natuur het voor het zeggen heeft. Gletsjers en ijsvlakten in het zuiden, jungle en woestijn in het noorden en wijnstreken en bergen in het westen. Om dit allemaal te kunnen aanschouwen heb ik vele tripjes gemaakt naar Patagonië, Mendoza, Salta en Iguazu.

Terug naar Buenos Aires waar het allemaal gebeurt. Wat me hier heel erg opvalt als ik hier rondloop, is het totaal ontbreken van de tijd in de openbare ruimten. Nergens zul je hier een klok aantreffen. Niet op een kerk, niet op een bank en al helemaal niet bij een halte van de bus of de metro. Zou je je dit voor kunnen stellen in Nederland? Plannen gebeurt hier dus ook niet en dat heeft zo zijn voordelen. Mensen zijn zeer flexibel en sociale aangelegenheden, zoals een prevía (pre-party voor het stappen) of een asado (Argentijnse barbecue), zijn daardoor altijd spontaan en kennen ook meestal geen eindtijd. Daarnaast is hier alles laat. Uiteten gaat men hier pas tussen 21:00 en 23:00 en voor drie uur hoef je hier nog niet naar een boliche (discotheek). Uitgaan is hier ook heel anders dan bij ons. Waar we in Nederland meer staan te drinken en te praten, is het in Argentinië meer zien en gezien worden.

Als internationale student kun je je tijd op ITBA heel eenvoudig zo inplannen, dat je maar drie dagen in de week op de universiteit hoeft te zijn. Het niveau ligt wat lager dan bij ons en men doet er alles aan om stress over wat dan ook te voorkomen. Het belangrijkste vak dat ik hier overigens volg is Spaans (krijg je geen ECTS voor). In mijn verblijf hier als ingenieursstudent heb ik geleerd hoe belangrijk taal is. Het niet spreken van Spaans betekent dat je niet mee kan doen aan de maatschappij. Gelukkig zijn de meeste docenten op ITBA bereid me hiermee te helpen.

Deel dit artikel