En hoe is het in Kopenhagen?

Momenteel studeer ik aan de Danmarks Tekniske Universitet (DTU) in Kopenhagen. Dit semester is onderdeel van mijn master Operations Management & Logistics. Ik vind het heerlijk om hier te zijn. Denen hebben zelfs een woord voor gezelligheid.

door
archieffoto Marlies van Driel

Samen met mijn moeder ben ik eind augustus met de auto naar Kopenhagen vertrokken. Hierdoor kon ik lekker veel meenemen. Zelfs mijn fiets is mee. Het was nog heerlijk zomers weer en met de auto hebben wij in de eerste week ook veel van de omgeving kunnen zien. Richting het zuiden zijn er prachtige kliffen te bewonderen, zoals Møns Klint.

 

Rond Kopenhagen zijn er mooie stranden en meertjes waar je heerlijk kunt vertoeven. Maar ook de stad zelf heeft veel te bieden. Kopenhagen is echt een stad waar je je gelijk thuis voelt. De vriendelijke mensen, de mooie natuur, de gekleurde huisjes en leuke koffietentjes zorgen voor een prettige sfeer. Persoonlijk vind ik al het water in de stad ook heel tof en ik vind het heerlijk om naar boten te kijken.

Ik woon op de campus van de DTU en dat bevalt erg goed. Het is een grote, maar overzichtelijke campus. De sfeer is super informeel, het is dan ook normaal om de professor bij zijn of haar voornaam aan te spreken of om naar ze te bellen als er vragen zijn buiten de contacturen. De vakken zijn goed te volgen en het studeren is te vergelijken met studeren in Nederland.

Grote cultuurverschillen zijn er ook niet, desondanks is Denemarken ook weer niet helemaal te vergelijken met Nederland. Om te beginnen is Denemarken helemaal niet zo vlak als iedereen beweert. Er zijn weliswaar geen bergen te vinden, maar heuvels zijn er zeker. Ik doe alles op de fiets en daarbij is dat goed te merken. Even naar het station fietsen levert al een hoogteverschil van 45 meter op. De Denen fietsen trouwens ook wel veel en zeker in de stad Kopenhagen is fietsen een aanrader. In Kopenhagen fietsen zelfs meer mensen dan in Amsterdam.

Daarnaast eten Denen ook brood, namelijk Smørrebrød. Het is iets waar de Denen erg trots op zijn, en ze denken dat ze het enige land ter wereld zijn dat het brood voor de lunch in zoveel lagen bouwt. Ondertussen heb ik al verschillende varianten geprobeerd en kan ik het echt aanraden!

Denen zijn ook dol op gezelligheid. Zo op het eerste gezicht is dat niet zo te merken omdat ze behoorlijk introvert zijn. Maar met een drankje op of Denen onder elkaar zijn ze dol op hygge (spreek uit als “huke”), ofwel gezelligheid.

Hoewel de dagen steeds korter en kouder worden, vind ik het heerlijk om hier te zijn! Binnenkort staat er nog een tripje naar Oslo gepland en uiteraard zal ik nog de oversteek naar Malmö in Zweden maken.

Deel dit artikel