Nieuw zonnepaneel voor beschadigde TU/e-zonnewagen

Solar Team Eindhoven laat een compleet nieuw zonnepaneel invliegen voor zijn auto, waarmee het TU/e-team volgend maand meedoet aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Zonnegezinswagen Stella Era liep tijdens het transport een zware beschadiging op. Hierdoor was het achterste en belangrijkste zonnepaneel van de auto niet meer te redden. In Nederland wordt nu een nieuw paneel gemaakt.

door
foto Solar Team Eindhoven

Het is een race tegen de klok om de auto op tijd in vorm te krijgen. Het wereldkampioenschap begint over een maand. “We hebben verschillende opties overwogen, maar uiteindelijk toch gekozen voor een volledig nieuw zonnepaneel”, vertelt Katelijn van Kooten, exterior designer bij Solar Team Eindhoven.

Het paneel wordt nu door een partner van het team op maat gemaakt voor de zonneauto. “We hopen dat het snel aankomt in Australië. Maar we vinden het nog veel belangrijker dat het nu wel héél aankomt”, zegt zij. “Het transport vindt op dezelfde manier plaats als de vorige keer, dus dat is even spannend.”

Gat geslagen

Tijdens het vervoer per vliegtuig en truck naar Darwin is waarschijnlijk een van de balken van de transportkist losgeschoten. Die balk heeft een gat geslagen in een van de zonnepanelen op de auto. “Het achterste zonnepaneel is het efficiëntste omdat dat de beste positie heeft ten opzichte van de zon.”

Of het nieuwe paneel net zo efficiënt gaat zijn als het oude, is volgens Van Kooten nog gissen. “Zodra het in Australië aankomt, gaan we testen wat de capaciteit is.” 

Dit bericht verscheen eerder bij Innovation Origins.

Deel dit artikel