Campus-evenementen in juni geschrapt, invulling Intro nog onzeker

Het Hajraa Buitentoernooi, waarvoor half juni zo’n vijfduizend volleyballers uit binnen- en buitenland naar Eindhoven zouden komen, is afgelast. Ook het Gouden Loper-speciaalbierfestival en Fantasy Court begin juni gaan niet door; verder is muziekfestival Plugged verzet naar september. Over de Intro voor nieuwe studenten in augustus wordt naar verwachting later deze maand een knoop doorgehakt.

Het schrappen van genoemde evenementen uit de voorjaarsagenda is een gezamenlijke beslissing van de organisaties in kwestie in samenspraak met het centrale crisisteam van de TU/e. Dat team laat bij monde van woordvoerder Ivo Jongsma weten dat de universiteit het besmettingsrisico te groot vindt om grote hoeveelheden mensen op de campus bij elkaar te laten komen - ook al zouden deze evenementen pas over zo’n twee maanden plaatsvinden en vallen ze vooralsnog dus buiten het actuele verbod op grote evenementen tot en met 1 juni.

Het jaarlijkse Hajraa Buitentoernooi van 12 tot en met 14 juni zat qua deelnemers vol, “inclusief wachtlijst”, vertelt Jesse Hulleman, voorzitter van de organiserende commissie. Hij noemt het besluit “vervelend, maar met de huidige crisis hebben we geen andere keuze; ieders gezondheid staat voorop”.

Geen grap

Binnen de vereniging hingen volgens Hulleman al een tijdje prominente vraagtekens boven het evenement, dat al grotendeels op poten stond. Een week geleden gaf Studentensportcentrum-directeur Wim Koch, die in nauw contact staat met het TU/e-crisisteam, uitsluitsel. Hulleman: “Op 1 april notabene, hoe ironisch. Maar ik wist natuurlijk ook wel dat het geen grap was.”

Geen leuke boodschap, reageert Koch desgevraagd, maar wat hem betreft wél een boodschap zonder spoortje twijfel. “Het is gewoon niet verantwoord om zo kort na 1 juni mensen uit heel Europa op de campus samen te brengen; wie weet wat voor besmettingen daarmee weer meekomen. Je wil als TU/e, maar ook als jong bestuur van een sportvereniging, gewoon niet verantwoordelijk zijn voor een mogelijke nieuwe uitbraak. En daar is iedereen gelukkig ook heel realistisch in.”

Lees verder onder de foto.

Om de eventuele extra financiële ballast voor verenigingen zoveel mogelijk te beperken, is het volgens Koch in elk geval zaak om knopen over geplande evenementen zo tijdig mogelijk door te hakken. Een evenement waarover eerdaags bijvoorbeeld nog een beslissing moet worden genomen, is het jaarlijkse open toernooi van tennisvereniging Fellenoord, begin juli. “We gaan kijken wat april ons verder brengt en daar eind deze maand een besluit over nemen.”

Financiële armslag

Studentensportkoepel ESSF is volgens Koch intussen aan het inventariseren waar de Eindhovense studentensportclubs tegenaan lopen, “of ze mogelijk in nood komen en ondersteuning nodig hebben, ook financieel. In principe zijn de verenigingen zelfstandig, en moeten ze bijvoorbeeld zelf hun eigen reserves opbouwen - en dat heeft bijvoorbeeld Hajraa door de jaren heen ook keurig gedaan. Maar vooral de wat kleinere verenigingen hebben mogelijk wat minder armslag, daar gaan we nu goed naar kijken.”

Het Studentensportcentrum sloot op 11 maart zijn deuren en sportterreinen. Koch durft - “met de kennis die ik nu heb” - geen uitspraak te doen wanneer hij de sportfaciliteiten weer verwacht te kunnen openen. “Voorlopig moeten we vooral heel voorzichtig zijn en blijven, denk ik. Volgende week gaan we wel bekijken: stel dát we straks opnieuw kunnen opstarten, hoe zorgen we er dan voor dat we dat voor iedereen veilig kunnen doen?” Uiterst voorzichtig voegt hij eraan toe: “Ik hoop dat we in de zomer, zeg in juli, augustus, weer heel mondjesmaat wat kunnen gaan doen. Maar de richtlijnen van het RIVM en ons eigen crisisteam zijn en blijven leidend”.

Hajraa wil nog gaan bekijken of verzetten van haar 42e Buitentoernooi een optie is “en of we misschien later dit jaar alsnog een succesvolle editie kunnen draaien”, zegt Hulleman. “Maar zo niet, dan zullen we de stekker eruit moeten trekken en gaan we er volgend jaar gewoon opnieuw hard tegenaan.”

Lees verder onder de foto.

Intro-scenario’s

Een ander groot aankomend evenement op de campus is de Intro voor nieuwe studenten, half augustus. Medeorganisator Jeanette Schoumacher hoopt dat nog deze maand een knoop kan worden doorgehakt over het evenement en de vorm waarin dit zou kunnen plaatsvinden. “Bij de Intro zijn zoveel koepels, verenigingen en andere partijen betrokken; iedereen wil graag weten waar ze aan toe zijn.”

Komende dinsdag gaat de Centrale Introductie Commissie het Onderwijsbestuur van de TU/e (met daarin onder anderen rector Frank Baaijens, deans Lex Lemmens en Paul Koenraad van het Bachelor College en de Honors Academy, en ESA-directeur Patrick Groothuis) drie uitgewerkte scenario’s voorleggen. Dit na brainstormsessies met onder andere de verenigingskoepels binnen de TU/e, vertelt Schoumacher, die samen met hun achterban hebben nagedacht over de mogelijkheden binnen de verschillende varianten.

Over de inhoud van genoemde scenario’s wil ze nu nog niets kwijt. Wel laat ze haar persoonlijke twijfel bij een Intro in de vertrouwde vorm doorschemeren: “Kijkend naar de situatie zoals die nu is, kan ik me bijna niet voorstellen dat we half augustus met vierduizend man op het Flux-veld zullen staan”. Maar, zo zegt ze ook: “De Intro gaat sowieso door; we willen mensen hoe dan ook kunnen laten kennismaken met onze universiteit. En dus denken we vooral in mogelijkheden en oplossingen, eventueel ook online”.

Volgens Schoumacher hebben ook andere Nederlandse universiteiten vooralsnog geen knoop doorgehakt over hun introductieperiodes. “Iedereen wacht nog een beetje af wat Mark Rutte op 21 april gaat zeggen.”

MomenTUm

De organisatie van TU/e’s grote jaarfeest MomenTUm, op 25 september, gaat vooralsnog nog steeds uit van “plan A”, laat medeorganisator Liesbeth Castelijns desgevraagd weten. “Op dit moment zijn we alles aan het opstarten voor de normale variant. Maar tegelijkertijd zijn we, samen met evenementenbureau Artishock, wel aan het nadenken over ‘wat áls’; nog niet heel concreet, maar daar zijn wel wat ideeën over.” Castelijns hoopt dat voor de zomer duidelijk is welke vorm MomenTUm gaat krijgen.

Waarvoor in elk geval níet langer is afgewacht: het Gouden Loper Festival van studievereniging Japie, dat begin juni zijn derde editie zou beleven, en het evenement Fantasy Court van de Knights of the Kitchen Table. Beide zijn gecanceld. Muziekfestival Plugged, van studievereniging CHEOPS, is uitgesteld van 4 juni naar 17 september van dit jaar. Verder zegde ook roeivereniging Thêta al geplande activiteiten in juni af, zoals haar triatlon.

Deel dit artikel