Intro 2020 | Gezelligheidsverenigingen gaan massaal online

In de aanloop van de persconferentie van 6 augustus leek even de volledige introductieweek geschrapt moeten worden, maar de Centrale Intro Commissie heeft slechts kleine aanpassingen moeten doorvoeren ten opzichte van het geplande programma. De gevolgen van de aangescherpte maatregelen zijn voor de gezelligheidsverenigingen echter groter. Zo kunnen de sociëteiten niet open voor potentiële nieuwe leden en kunnen de feesten niet doorgaan zoals gebruikelijk. SSRE, het Eindhovens Studenten Corps en DEMOS laten de kop niet hangen en komen met creatieve alternatieven om de introkids toch aan zich te kunnen binden.

door en
foto Aya Bergkamp

Aan het centrale programma, dat deels online en deels op de campus plaatsvindt, is weinig aangepast ten opzichte van de oorspronkelijke plannen, vertelt Siem Beeks van de Centrale Intro Commissie (CIC). “De City Tour was dit jaar sowieso niet opgenomen in het programma. Wel hebben we de barbecue van de masterintro geschrapt. Die was in principe volgens de regels, maar omdat het nu voor alle huizen en verenigingen verboden is om barbecues te organiseren, hebben wij besloten daarin mee te gaan.”

Daarnaast zijn bij de verenigingen alle plannen nog eens onder de loep genomen, vertelt Beeks. Een aantal activiteiten die meer om plezier draaiden dan om informatieoverdracht zijn vervolgens van het programma gehaald. “Daarnaast hebben we nog wat extra beveiligers ingehuurd, zodat er bij elk veld op de campus niet alleen een vaste beveiliger staat, maar er ook nog beveiligers kunnen rouleren.” De beveiligers moeten onder meer helpen de anderhalve meter afstand te waarborgen, vertelt hij. “Samen met de organisatie en vrijwilligers - maar die verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de deelnemers zelf.”

Livestream met muziek

Guus Vogelaar, secretaris van E.S.V. DEMOS laat weten dat hun introplannen behoorlijk veranderd zijn door corona. Tijdens de Intro mag de sociëteit aan de Keizersgracht wel open, “maar alleen voor leden en onder strikte voorwaarden. Daarom hebben we besloten om tijdens de Intro gewoon helemaal niet open te gaan. Gelukkig hebben we genoeg plannen om ons aan aankomende studenten te laten zien. Zo staan we op het Groene Loper Festival en geven we workshops op de campus én online. Daarnaast hebben we elke avond een livestream met muziek, verhalen en gast-DJ’s. Ook zijn we te horen op de TU/e Community Radio, en hebben we online spelletjes en borrels.”

Voor die livestreams van  DEMOS is zelfs een speciale commissie in het leven geroepen die zorgt dat dat goed verloopt. Aya Bergkamp is één van de organisatoren van Dé Betere Studenten Avond, een livestream vanuit Demos. In dat team organiseert zij samen met enkele anderen livestreams die de sfeer overbrengen van de introductieweek-feesten, die nu niet kunnen doorgaan. “Wij zijn in eerste instantie begonnen met streamen voor onze huidige leden omdat de gezelligheid toch wel echt gemist werd, zeker toen de sociëteit een tijd dicht was door corona”, zegt Bergkamp. “We hebben besloten de gezelligheid te verschuiven naar een online omgeving om wat meer contact te hebben met elkaar en willen dat nu ook in de introweek inzetten zodat de nieuwe studenten toch de sfeer van zo’n feest kunnen meemaken. De feesten waren de afgelopen jaren zeker wel een belangrijk deel van de introweek om het studentenleven te leren kennen en om andere studenten te ontmoeten. Onze sociëteit De Keizer is vanaf 1 juni op kleine schaal weer open geweest met alle veiligheids- en hygiënemaatregelen die nodig zijn. Het is heel anders dan normaal maar het is toch echt fijn om elkaar weer te kunnen zien.”

Doorhaaldonderdag

De livestreams zullen iedere dag in de introductieweek van 21.00 tot 02.00 uur te volgen zijn via Twitch en op donderdag tot 07.00 uur. De traditie van ‘doorhaaldonderdag’ blijft op deze manier behouden. Ook zijn er videogesprekken via Zoom waarbij interactie met de kijkers mogelijk is. Via Instagram (@debeterestudentenavond) wordt de promotie gedaan en blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt.

Coronaproof SSRE

Ook bij a.s.v. SSRE is het nodige aan activiteiten veranderd om coronaproof te werk te kunnen gaan. “Het werven van nieuwe leden gaat moeilijker dit jaar”, weet Anna Hoogeveen, secretaris van SSRE. “Normaal spreek je mensen veel en vaak tijdens de Intro, maar dat is nu beperkter. We zijn ons veel meer aan het focussen op online werving, en gebruiken veel social media. Kiddo’s kunnen zo toch kennismaken met de vereniging. Normaal is er in de avond altijd een feest op onze sociëteit aan de Vestdijk, met aankleding en artiesten. Die gaan nu helaas niet door, maar zijn vervangen door online activiteiten. Elke avond is er een waar leden en introkiddo’s met elkaar in (digitaal) contact komen. Ze kunnen online spelletjes spelen en kletsen."

Op dinsdag en woensdag vindt de campusmarkt plaats. "We staan dan op een groot veld en de kids kunnen langskomen. Er kunnen spelletjes op anderhalve meter afstand worden gespeeld, coronaproof. En donderdag en vrijdag zijn de workshops van het introprogramma waar wij ook bij betrokken zijn. Daar hebben we bijvoorbeeld een workshop katerkoken en een online escape room.” Via een Discord-server kan worden deelgenomen aan de online activiteiten. Geïnteresseerde introkiddo’s kunnen de link krijgen door contact op te nemen met SSRE.

Toegevoegde waarde

Bij het Eindhovens Studenten Corps (E.S.C) is deze Intro ook anders dan andere jaren. President van de Senaat van het E.S.C Hidde Fokkelman laat weten dat de sociëteit aan de Ten Hagestraat niet geheel dicht hoeft tijdens de Intro, maar dat de regels dermate strikt zijn (tot 22.00 uur open, alleen voor leden en geen alcohol) dat het helaas niet mogelijk is introkids een fysieke rondleiding te geven nu. “Dat is jammer want die rondleiding geeft normaal een goed beeld van waar de kids terechtkomen als ze lid worden. De Intro geschiedt nu gewoon in erg beperkte vorm, maar het is niet anders.”

Het corps maakt er toch het beste van: “Tijdens de zaken die wel door kunnen gaan, zoals de campusmarkt, proberen we ons zo goed mogelijk te profileren. Daarnaast hebben we met de TU/e nog kunnen regelen dat we op dinsdag en woensdag na de campusmarkt om 21.30 uur nog een presentatie mogen geven in de Markthal. Dat is in samenwerking met onze koepelvereniging Compositum en de andere gezelligheidsverenigingen. We zijn heel blij dat dit mogelijk is.”

Daarnaast gaat het E.S.C ook streamen zoals de andere gezelligheidsverenigingen, maar toch op een eigen manier. “Vrijdagavond is de ‘Word-lid party’ om 21.00 uur via MS Teams (de link komt t.z.t. nog). We gaan dan een soort ‘huiskamerachtig concept’ neerzetten”, zegt Fokkelman. “Er is een algemene kamer waar je als kiddo eerst binnenkomt met een introductie van de vereniging en er zijn daarnaast verschillende kamers (kanalen) waar kiddo’s langs kunnen gaan en gericht vragen kunnen stellen. Er komt bijvoorbeeld een kanaal voor commissies en eentje voor de sportverenigingen van de sociëteit, want ja, er is bijvoorbeeld ook een eigen hockeyteam en een voetbalteam. Zo proberen we de introkiddo’s toch zo goed mogelijk de toegevoegde waarde van onze vereniging te laten zien, buiten het studeren.”

Deel dit artikel