En hoe is het in Singapore?

Drie maanden lang mag ik mezelf begeven in het tropische land Singapore. Ik loop stage aan de Nanyang Technological University bij het departement van Electrical and Electronic Engineering. Ik geniet er van het eten, het weer en de architectuur.

door
archieffoto Koen van Eldik

Ik heb een kamer weten te krijgen in een wijk op twintig minuten van de universiteit vandaan. De wijk, Jurong West, is een voornamelijk Chinese wijk met hier een daar Indiase delen. Ikzelf mag een appartement delen met vier Chinese jongens. Het zijn hele aardige kerels, maar zonder Engels is de communicatie een uitdaging. Als bonus heb ik wel een Chinees altaar in de woonkamer staan.

Singapore is het hele jaar lang een goed warm land met een temperatuur van dertig graden. De bewoners van Singapore kennen maar twee seizoenen: nat en droog. Ik bevind me in het natte seizoen. Dat betekent dat ik elke keer wel weet wat ik kan verwachten als ik de deur uit stap: warm weer met af een toe een tropische regenbui. Je ziet daarom ook veel mensen rondlopen met een paraplu; voor zowel de regen als de zon.

De bevolking van Singapore is vooral een mix van Chinezen, Indiërs, Maleisiërs. In het centrum zul je wat meer westerse groepen tegenkomen. Ik ben dus ondertussen flink wat culturen tegengekomen. Dit is zeker fijn als je uit eten gaat; er is veel om uit te kiezen. Zo kan ik kiezen uit Chinees, Japans, Thais, Koreaans, Indisch of de eigen Singaporese keuken. Voor voedsel is Singapore een uitstekend land om te bezoeken. En als je op de goede plekken zoekt, is een maaltijd hier niet duurder dan wanneer je zelf zou koken.

Ik heb heel bijzondere dingen kunnen zien in Singapore. Een boot op drie flatgebouwen? Check. Een kunstgrasveld gebouwd op het water? Check. Enorme metalen bloemen en gebouwen in de vorm van een Durian? Check. De Singaporese architectuur is om elke hoek opnieuw te bewonderen.

Wat mij verder opvalt aan de universiteit en andere gebouwen is dat alles erg open gebouwd is. Veel gebouwen hebben open ruimte op de begane grond en ook veel gangen rond de gebouwen zijn in contact met de buitenlucht. Daarnaast is er relatief veel groen te zien. Vooral de palmboom komt hier veel voor. Dit geeft de universiteit hier wel een uniek uiterlijk.

Singapore staat bekend als een streng land. Er geldt hier een aantal unieke regels die bestraft worden met erg hoge boetes. Zo kun je beboet worden voor het verkopen van kauwgom, het niet doorspoelen van het toilet en het maken van rommel. De boetes kunnen hoog oplopen met bedragen tussen de 200 en 700 euro. Dit alles zorgt er wel voor dat Singapore een erg schoon land is. Parken en stranden liggen er keurig bij, straten zijn erg schoon, en ik heb (gelukkig) nog geen toilet gevonden dat smerig was.

Het transport is ook goed geregeld in Singapore. De MRT (Mass Rapid Transit) is het metrosysteem van Singapore. Vanaf elk spoor vertrekt er om de vijf minuten een metro. Je kunt binnen een uur van de ene naar de andere kant van Singapore reizen, en dit zal je een paar euro kosten. Als ik naar het centrum ga, is dat meestal een rit van ongeveer dertig minuten waar ik dan misschien 2 euro voor betaal. En zoals eerder vermeld, alles is erg schoon in Singapore, en de metro is geen uitzondering.

Ik heb ook het stapleven mogen ervaren in deze stad. Het populairste uitgaansgebied is Clarke Quay. Dit is een klein eiland in het midden van het centrum. Het bestaat uit verschillende moderne clubs, bars, en snackgelegenheden. Net zoals ons Stratumseind is alles dus lekker dicht bij elkaar, maar dan een stukje schoner en moderner. Alleen het grote nadeel: een biertje hier is niet goedkoop. Door de strenge regels van Singapore is er hoge accijns op alcohol, waardoor ik voor een biertje in de kroeg ongeveer zo’n tien euro mag betalen. Daarnaast vragen veel clubs ook entreegeld. Dat kan dus zo een duur avondje worden en ik merkte ook dat veel studenten niet vaak uitgaan hierdoor. Als je van plan bent om veel te gaan stappen in je stageland, dan hoop ik voor je -als je naar Singapore gaat-, dat je een goed gevulde bankrekening hebt!

Deel dit artikel