Luister naar je lijf - zeker bij thuiswerken

Nu het gros van de TU/e’ers thuis werkt of studeert, liggen klachten aan armen, nek, schouders en onderrug op de loer. De Arbo- en Veiligheidsorganisatie van de TU/e biedt daarom oefeningen voor thuiswerken en geeft vijf gouden tips.

door
foto Shutterstock

“De kans dat mensen klachten gaan ontwikkelen is groter, zoveel is zeker”, zegt Marcel Vliex, arbo- en milieuconsulent bij AMVS. “We bevinden ons in een uitzonderlijke situatie. Om mensen toch te ondersteunen bij het voorkomen of verminderen van klachten, hebben we op onze intranetpagina oefeningen gezet voor de thuiswerkers.” Op diezelfde pagina staat daarnaast enorm veel informatie over KANS/RSI-klachten en wat je hiertegen kunt doen.

Want die klachten, die gaan er bij een aantal van ons geheid komen, waarschuwt Vliex. Kijk maar eens naar je eigen thuiswerksituatie, die is vaak niet arbo-proof. “Het is geen ideale situatie, maar we zullen er zo goed mogelijk mee moeten dealen met zijn allen. Let vooral op je werkplek, je houding én luister naar je lijf”, benadrukt Vliex.

Deze Cursor-redacteur steekt meteen de hand in eigen boezem: ik werk nu voor de derde week op rij aan de eettafel op een houten bankje op mijn laptop. En dat (veel) meer uren dan ik normaal maak, veilig zittend op mijn in hoogte verstelbare bureaustoel, aan mijn in hoogte verstelbare bureau, met twee beeldschermen en een los toetsenbord. En die oh zo broodnodige pauzes - thuiswerkers zouden elk half uur vijf minuten pauze moeten nemen - schieten er vaak bij in. Herkenbaar?

Gedreven mensen

Het is ook een beetje inherent aan de TU/e-gemeenschap, zegt Vliex. “De grote waarde van onze organisatie is dat er heel gedreven mensen werken. Die vaak geneigd zijn om maar door te gaan zonder pauze te nemen.”

Klachten aan armen, nek, schouders en rug ontstaan vaak omdat je na enige tijd onbewust verkrampt gaat zitten. Dit creëert blokkades in je lijf die het rondpompen van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen belemmeren. Daarnaast ervaren mensen in de huidige situatie waarschijnlijk ook (extra) stress. Dit zorgt ervoor dat je meer afvalstoffen aanmaakt en de kans op klachten neem dan toe. “Eigenlijk moet je een wekkertje zetten dat elk halfuur af gaat. Dan ga je vijf minuten van je werkplek weg voor een actieve pauze. Ga de tuin in, of doe rek- en strekoefeningen op je balkon”, adviseert Vliex.

Blijf in beweging

Niet alleen de oefeningen en informatie van AMVS zijn de moeite waard om te bekijken, ook de video’s die het Studentensportcentrum maakt met work-outs voor thuis, raadt Vliex aan. “Dit soort initiatieven is de meerwaarde van deze organisatie. Iedereen brengt zijn eigen stukje expertise in. En samen gaan we het maken.”

Hij benadrukt dat het staat of valt met zelfdiscipline. “Mensen moeten ervoor zorgen dat ze hun werkplek zo goed mogelijk inrichten met de middelen die er nu zijn, zichzelf goed in de gaten houden qua pauzegedrag, luisteren naar hun lichaam én bij beginnende klachten ernaar handelen.”

Hij weet uit ervaring dat pauze nemen moeilijk is als je geconcentreerd aan het werken bent. “Dan negeer je de signalen van je lichaam. Dat blijft de grootste uitdaging.”

 Vliex geeft tenslotte - naast wat extra tips om veilig en duurzaam thuis te werken - een top-5 van thuiswerktips:

  • 1: Luister naar je lijf.

  • 2: Houd ieder half uur pauze en bewéég, zodat je systeem doorgepompt wordt.

  • 3: Doe vooral ook dingen die de stress verlagen: geniet van de dingen die je hebt met elkaar. Samen thuis zijn, geeft je ook weer een gezonde basis.

  • 4: Wees lief/mild voor elkaar.

  • 5: Ga zo mogelijk naar buiten: de zon geeft energie!

Deel dit artikel