Toch stiekem gefeest: meer coronabesmettingen tijdens introductieweken

Het aantal coronabesmettingen onder (eerstejaars) studenten is in verschillende universiteitssteden gestegen. In Eindhoven is nog geen significante stijging of clustervorming van besmettingen gesignaleerd, laat GGD Zuidoost-Brabant desgevraagd weten.

door
foto Bart van Overbeeke

Geschrapt werden de introductieweken niet, maar het kabinet trok begin augustus wel de teugels aan. Hogescholen en universiteiten moesten vrijwel al hun evenementen online organiseren. Fysieke bijeenkomsten mochten alleen plaatsvinden onder strenge voorwaarden.

Toch nam het aantal besmettingen onder (eerstejaars) studenten her en der toe. Uit onderzoek blijkt echter dat zij het virus tijdens zelf georganiseerde feestjes en borrels hebben opgelopen.

In Tilburg zijn zo’n veertig studenten positief getest. Het gaat om “meerdere clusters van grotere en kleinere groepen studenten die waarschijnlijk besmet zijn geraakt tijdens verschillende privéfeestjes rond de introductieweek”, schrijft GGD Hart voor Brabant.

Uit bron- en contactonderzoek blijkt vooralsnog dat de studenten het virus niet hebben opgelopen tijdens introductieactiviteiten op de campus van Tilburg University en van Fontys Hogescholen. De positief geteste studenten zitten in quarantaine.

Eindhoven

GGD Zuidoost-Brabant laat weten dat zij een lichte stijging van het aantal coronabesmettingen ziet onder jongeren tussen de 19 en 29 jaar. “Dat is een landelijk beeld en wil niet zeggen dat het studenten zijn”, verduidelijkt communicatiemedewerker Carmy Bronneberg. “Het is eigenlijk te vroeg om te zeggen of er in Eindhoven clustervorming van besmettingen zijn ontstaan na de Intro, omdat de incubatietijd twee weken is. Daar kunnen we pas over een paar weken iets van zeggen.”

In Maastricht stond de teller maandag op achttien positief geteste studenten, meldt Observant. De alarmbellen gingen af nadat vorige week twee studenten van de universiteit besmet bleken. Zij hadden meegedaan aan de Maastrichtse introductieweek.

En ook hier gaat het volgens de GGD Zuid Limburg om besmettingen “in de ‘huiselijke sfeer’, tijdens feestjes of borrels”. Het lijkt er niet op dat de studenten het virus hebben opgelopen tijdens officiële introductieactiviteiten. Regionale omroep 1Limburg gaf gisteren een nieuwe tussenstand: dertig studenten zijn besmet.

Piek

In Wageningen werden eind augustus zeventien studenten positief getest. Nog eens zeventig moesten in quarantaine. Die piek viel precies samen met de introductieperiode. Toch zijn de besmettingen volgens de GGD “allemaal ontstaan in de huiselijke sfeer van studentenhuizen”, schrijft Resource.

Een voordeel: studenten in Wageningen die zich willen laten testen, hoeven niet ver te reizen. Er is inmiddels een permanente corona-teststraat geopend op de universiteitscampus, die overigens niet alleen voor studenten is bedoeld.

Deel dit artikel