Intro 2020 | “Nee, het is niet zoals voor corona, maar best oké”

Veel besturen van de studieverenigingen die zich deze middag op het Flux-veld aan hun potentiële ledenbestand presenteren, erkennen dat het aanpassen is tijdens deze Intro. De aanmeldingen druppelen echter wel binnen -korting op studieboeken helpt. De nieuwe leden krijgen na de Intro ook nog kennismakingsactiviteiten. Geen kamp, maar een leuke fietstocht bijvoorbeeld.

door
foto Han Konings

De kampen die in normale tijden kort na de Intro plaatsvinden, kunnen dit jaar natuurlijk niet plaatsvinden. Maar de besturen van de studieverenigingen zijn niet voor een gat te vangen en hebben bijna allemaal wel een activiteit bedacht die ervoor in de plaats komt. Dat moet dan wel op één dag gebeuren, want iets waar overnachtingen aan vast zouden zitten is niet mogelijk.

In veel gevallen wordt het in september een fietstocht door Eindhoven, waar de eerstejaars huizen van de betreffende vereniging gaan bezoeken, gecombineerd met een barbecue op het einde van de dag. Bij studievereniging Protagoras van Biomedical Engineering zal die barbecue op de campus plaatsvinden, vertelt vertrekkend bestuurslid Marlous Bood. De vragen die eerstejaars nu stellen, zijn volgens haar wel anders dan de jaren daarvoor. “Zo willen eerstejaars graag weten hoe vaak ze straks op de campus zullen zijn, en hoe het onderwijs er ongeveer uit komt te zien.” Zaken waar de introgangers voor de coronacrisis vaak nog niet echt mee bezig waren.

Samen brak opstaan

Koen Hermans, de nieuwe voorzitter van studievereniging Industria van Industrial Engineering, lurkt op een warm Flux-veld genietend van zijn Grolsh 0.0. Voor hem staat een mentorgroep adjes te trekken met deze alcoholvrije versnapering. “Onze after introdag op 11 september is al nagenoeg uitverkocht, we merken dat er veel animo voor is”, vertelt Koen. Het aantal aanmeldingen staat nu op zo’n zeventig, maar Koen verwacht nog een stevige toename, zeker na de fietstocht door Eindhoven op 11 september. Want ook Industria heeft gekozen voor fietsen en een etentje na afloop. Koen mist deze Intro een beetje het samen afzien en brak opstaan na de eerste avonden doorzakken. “Dat schept in een mentorgroep snel een sterke band. Mensen zijn nu echt voorzichtiger in de omgang met elkaar. Vroeger gingen groepjes elkaar in die eerste dagen ook wat uitdagen, maar dat zie je nu veel minder.” Volgens hem is er veel begrip bij eerstejaars dat nu niet alles mogelijk is. “Deze Intro is zeker niet zoals voor corona, maar het is nog best wel oké.”

On-lions

Dana de Vreede en Niek Brekelmans van Thor hebben door hun uitdossing (zie de hoofdfoto boven) al een eigen anderhalve meter bubbel gevormd. Ze zijn zeer tevreden over hun groep van Electrical Engineering. Mentorpapa Niek en mentormama Dana en al hun welpjes hebben zich verenigd onder de naam On-lions. “Al zijn we vandaag gelukkig even off-lions”, vertelt Niek. “Het is goed om de groep vandaag ook in het echt te zien, ze de faculteit te kunnen tonen en samen spelletjes te laten doen.” Dana vindt het knap dat iedereen in de groep ook consequent Engels blijft spreken met elkaar. Als ze het vergelijkt met een normale Intro, mist ze deze eerste twee dagen een beetje de “dooie momenten”. Ze licht het belang daarvan even toe: “Het zijn net die momenten op maandag en dinsdag dat er qua programma weinig te doen is, dat je elkaar dan net goed leert kennen. Er blijft dan namelijk niet veel anders over dan maar met elkaar het gaan praten. Dat mis je wel als je alleen online contact hebt.”

Over een kamp heeft Thor nog getwijfeld, maar dat zal er waarschijnlijk niet van komen. Dana denkt meer aan online dingen organiseren en natuurlijk ook een fietstocht, ditmaal in oktober, met afsluitend hapjes en drankjes. De aanmeldingen voor Thor lopen nu al goed, “en dat heeft ook wel te maken met de korting die je als Thor-lid krijgt op de studieboeken”, bekent Dana. Nu snel naar de schaduw, weg van het hete Flux-veld, waar de welpjes al wachten op meer instructies en liefde van papa en mama.

Deel dit artikel