En hoe is het in Trondheim?

Afgelopen semester ben ik in Trondheim geweest voor mijn stage. Aan de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) heb ik onderzoek gedaan naar interactiecontrole van onderwaterslangenrobots. Ik had Noorwegen gekozen vanwege de mooie natuur, de studentencultuur en natuurlijk het epische project.

door
foto Saray Bakkker

Het was nog even spannend of de stage door kon gaan, maar op 1 augustus kwam ik toch echt aan in Trondheim. Eerst nog even een paar dagen in quarantaine en daarna de stad en mijn nieuwe huisje ontdekken. Via onderhuur had ik een kamer gevonden in een studentenhuis met vijf Noren. Zij hebben mij geïntroduceerd in de stad, door me mee te nemen naar (intro)activiteiten en het aanliggende bos Bymarka.

Een belangrijke reden voor mij om voor Trondheim te kiezen, was het onderzoek naar onderwaterrobots dat daar gebeurt. Een autonome onderwaterslangrobot kan gebruikt worden voor inspectie en onderhoud van bijvoorbeeld pijpleidingen of dammen. Ook voor archeologisch onderzoek en klimaatonderzoek kan het een efficiënte oplossing zijn. De robots zijn complexe non-lineaire systemen en de positie van de kop kan met een oneindig aantal lichaamsposities bereikt worden. Daarom heb ik een controller ontworpen die verschillende opdrachten kan uitvoeren. De belangrijkste taak is het aansturen van de kop van de robot, terwijl andere taken zorgen voor energie-efficiëntie en stabiliteit.  

Om te integreren in de Noorse studentencultuur, ben ik bij het studentensymfonieorkest gegaan. Met Symforch hebben we twee optredens gegeven tijdens het studentenfestival UKA dat eens in de twee jaar wordt gehouden. Tijdens het eerste concert was er wel vierduizend man publiek en speelden we bekende filmmuziek en andere klassiekers. Het orkest is onderdeel van Studentersamfundet (studentensamenleving), waar in het karakteristieke rode gebouw feestjes en activiteiten worden georganiseerd. De repetities in het Noors waren in het begin een beetje een uitdaging, maar ik heb veel gave nieuwe mensen ontmoet via Samfundet en zou het iedereen aanraden!

Symforch komt in juni op concertreis naar Nederland (t.z.t. tickets via ESMG Quadrivium)

Daarnaast heb ik ook genoten van het friluftsliv (buitenleven) in Noorwegen. Samen met andere internationale studenten ben ik voor het eerst in mijn leven gaan skiën en langlaufen en heb ik huttentochten gemaakt. Ook mijn hobby kajakken heb ik opgepakt. Daarbij verbleven we in een oude boerderij uit 1600. 

Ha det godt en groetjes uit Noorwegen!

Deel dit artikel