En hoe is het in Toronto?

Luuk van der Pol had werkelijk geen idee waar hij voor zijn stage naar toe wilde: "Ik wist alleen dat het ver weg zou zijn." Na een tijdje denken en zoeken, werd zijn aandacht getrokken door Canada. "Na een snelle zoektocht online bleek dat het vierde beste ziekenhuis ter wereld, UHN, zich in Toronto bevindt, waarmee dat natuurlijk een erg interessante bestemming is voor een (bio)medisch engineer!"

door
foto Luuk van der Pol

"Eerst een tip voor andere studenten die naar Canada willen gaan: zorg ervoor dat je zo snel mogelijk een study permit krijgt, zelfs als ze eerst zeggen dat dat niet nodig is. Dat zal je een hoop stress besparen." (Maar let op: er geldt momenteel een exchange stop vanuit de TU/e voor uitwisselingen met universiteiten buiten Europa, red.) 

“Als mensen hier vragen hoe Toronto me bevalt, geef ik altijd hetzelfde antwoord: ‘Ik moet nog wennen maar het is zeker anders dan in Nederland’. Als Noord-Amerikaanse stad is Toronto veel groter dan we in Nederland gewend zijn, zo wonen er drie miljoen mensen in de binnenstad en telt de Greater Toronto Area er twee keer zo veel. Dat is natuurlijk even aanpassen, maar ik kom er wel!”

“Je zou denken dat je gemakkelijk mensen leert kennen als er een paar miljoen in de stad rondlopen, maar door de strengere regels rondom corona is het toch moeilijk. Ook zijn de meeste werkplekken op kantoor leeg en daarom is het moeilijk contact maken met collega's. Als ik colleges zou volgen aan de universiteit, was het vast een stuk eenvoudiger geweest om mensen te ontmoeten. Het heeft daarom even geduurd, maar intussen (na twee maanden) heb ik een vriendengroep op weten te bouwen. Verder zijn de meeste mensen die je in het openbaar tegenkomt ook erg aardig, wat stereotiepe Canadees is.”

“Intussen raak ik gehecht aan de mensen die ik hier heb ontmoet. Canada is nog geen tweehonderd jaar oud en daarmee is bijna iedereen hier immigrant, zeker de studenten. Dit zorgt voor een mooie mix van verschillende mensen en culturen. De stad is verdeeld in verschillende gebieden (zoals Chinatown, Little Italy en Cabbagetown) maar het brengt wel al deze mensen samen op een plek.

In mijn stage houd ik me bezig met onderzoek naar kanker en dan specifiek het effect van radiotherapie op tumoren. Ik houd me daar gedurende de hele week mee bezig. Daarom probeer ik mijn recreatieve activiteiten voor het weekend te plannen. Vaak is het moeilijk om snel een leuk plan te bedenken, maar het resultaat is het zeker waard! Hierbij een heel kleine greep uit de vele foto’s die ik zelf gemaakt heb, om een glimp van de schoonheid van Canada te laten zien.”

Lees verder onder de foto’s

"Als ik mijn stage heb afgerond, ben ik van plan om naar het westen van Canada te reizen, omdat daar de natuur het mooist is. Stiekem zou ik willen dat ik meer tijd had om rond te trekken hier.Ook de mensen die ik hier ontmoet heb, ga ik echt wel missen. Ik weet nog niet hoe, maar ik wil graag met een aantal van hen in contact blijven. Als ik de kans krijg, wil ik ze hier zeker nog eens opzoeken."

Deel dit artikel