Bierkrattenbrug heeft het nét niet gered

Het voelde zó dichtbij voor de leden van de KOers BierKrattenBrug-commissie, ze konden het wereldrecord bijna ruiken. De veertig meter lange brug van bierkratten die ze samen met vele vrijwilligers in de afgelopen maand uit de grond stampten, leek het tot op het laatste moment te gaan redden. Maar het bouwwerk begaf het, tot grote spijt van de bouwers.

Wekenlang werkten de leden van de BierKrattenBrugcommissie met een grote groep vrijwilligers in de brandende zon en soms tot diep in de nacht aan hun bierkrattenbrug. Het mocht niet baten. Op het moment dat de brug bijna helemaal vrij stond, begonnen er spleten in de constructie te ontstaan. Toen er ook kratjes naar beneden begonnen te brokkelen, besloot de commissie de brug gecontroleerd te laten vallen.

Tot op het laatste moment leek de brug het te gaan redden, vertelt commissielid Naomi Vastenhout. Ze praatte Cursor tijdens het proces bij over de voortgang (zie video). Om drie uur ’s middags zouden de steigers gisteren onder de brug vandaan worden gereden, maar bijna twee uur later stonden ze er nog steeds. “De brug steunde op dat moment nog op twee steigers die dicht bij de steunberen stonden”, zegt Vastenhout. “We konden die nog wel wat naar beneden draaien en daar waren we ook mee bezig, maar toen ontstonden er kritieke punten in de rest van de constructie.”

Het was een scenario waar de meeste bouwers op dat punt eigenlijk geen rekening meer mee hielden. De commissie was zelfs in de veronderstelling dat de brug al vóór drie uur helemaal los zou staan, omdat alles zo voorspoedig ging. Toen de brug uiteindelijk tot instorten moest worden gebracht, was de teleurstelling dan ook extra groot. Een groot deel van de dag heeft zeker twintig meter van de overspanning vrij van de steigers gestaan.

Rijk Blok

Vlak vóór de brug van de steigers losgemaakt zou worden, stond de commissie stil bij het recente overlijden van universitair docent en constructeur Rijk Blok. Iedereen op de bouwplaats nam een minuut stilte in acht om hem te herdenken.

Deel dit artikel