Honderd kilometer roeien voor het goede doel

- UPDATE: DE REGATTA IS VANWEGE DE HARDE WIND UITGESTELD NAAR 8 JUNI - Acht leden van Rhetoricadispuut Tau gaan woensdag honderd kilometer roeien om geld op te halen voor de Hartstichting. Klein detail: ze hebben nauwelijks ervaring. In januari stapten ze voor het eerst de roeiboot in. De afgelopen maanden hebben de mannen hard getraind om de Ringvaart Regatta in Delft te kunnen volbrengen. Ze maken zich geen enkele illusie: “De eerste twintig kilometer roeien we op techniek, de resterende tachtig op karakter.”

door
foto Otto van de Ven

Het is letterlijk een roeimarathon, de Ringvaart Regatta. Zelfs voor geoefende roeiers is de honderd kilometer lange tocht een uitputtingsslag. Laat staan voor de mannen van Rhetoricadispuut Tau, van wie de meesten nog nooit in een roeiboot hadden gezeten. Om zich voor te bereiden trainden ze de afgelopen maanden zeker twee keer per week bij roeivereniging E.S.R. Thêta. Het was geen probleem om coaches te vinden, vertelt dispuutslid Noud Boonen. “Ze hadden wel zin om eens goed te lachen.”

Zelf zal het lachen ze woensdag na een aantal kilometer wel zijn vergaan, denkt Boonen. “Gelukkig hebben we dan nog een busje van supporters dat met ons meerijdt. Ze gaan hitjes voor ons draaien en grappen vertellen, hopelijk houden we het zo vol.” Want die honderd kilometer gaan ze halen, opgeven is geen optie, zegt ook de stuurvrouw van Thêta die ze door de Ringvaart gaat begeleiden. Ook kunnen de mannen hun donateurs niet teleurstellen.

Hartstichting

Ze gaan namelijk niet zomaar roeien, dat doen ze voor het goede doel. “We dragen graag iets bij aan de maatschappij. Dat doen we nu door geld op te halen voor de Hartstichting. We hebben voor dat doel gekozen omdat iedereen direct of indirect wel te maken krijgt met hart- en vaatziekten”, licht Boonen toe. De dispuutsleden hopen vijfduizend euro op te halen, door kilometers te “verkopen”.

Cursor ging vorige week langs bij een training. En hoewel de mannen daar opgewekt oogden, viel uit opmerkingen als “het wordt sowieso vervelend” en “het wordt afzien” toch op te maken dat ze beseffen dat het een zware tocht zal worden. Wie ze nog een beetje extra wil motiveren door een kilometer te kopen, kan dat hier doen.  

Cursor ging vorige week langs bij roeivereniging E.S.R. Thêta, waar de dispuutsleden hard aan het trainen waren voor de Ringvaart Regatta.

Trainen voor de 100 km

Cursor ging vorige week langs bij roeivereniging E.S.R. Thêta, waar de dispuutsleden hard aan het trainen waren voor de Ringvaart Regatta.

Deel dit artikel